Війна на Донбасі коштує Росії два мільярди доларів на рік

16:53, 08.07.2017

Військова операція на Донбасі не є великим тягарем для економіки Росії і коштує їй не більше, ніж два мільярди доларів на рік.

 

Про це сказав колишній заступник голови «Центробанку» та екс-заступник міністра фінансів Росії, а нині науковий співробітник Інституту Брукінгса Сергій Алексашенко в ефірі Радіо Свобода у суботу.

 

«Утримання, вся військова операція на Донбасі зі всіма аспектами, з «гуманітарною допомогою», з паливом, зі зброєю коштує недорого для російського бюджету. Вона вкладається у 1,5-2 мільярди доларів на рік. Що в принципі для російського бюджету не занадто велика сума. Можна з цим жити», – зазначив пан Алексашенко.

 

На його думку, зокрема, через це війна на Донбасі не буде чинником у майбутній президентській виборчій кампанії в Росії.

 

«Російський виборець про війну на Донбасі знає дуже мало, – зазначив експерт. – А знає він про неї тільки те, що показують по телебаченню. І в принципі у телевізорі можна створити картинку, що на Донбасі все добре і там мирно, але можна створити картинку в телевізорі, що там йде жорстока війна, звірства, «фашисти» і так далі. Увесь набір кремлівської риторики. У будь-який бік. Це робиться зараз. Для цього навіть нічого не треба робити. Вибори ніяк не вплинуть на рішення Путіна робити щось з Донбасом».

 

За словами Алексашенка, така стратегія Путіна полягає в наступному, що Донбас – це заручник, якого можна на щось обміняти.

 

«І цілком очевидно, що суб’єкт переговорів – не Україна, а суб’єкт переговорів – США. Так само, коли Путін переслідує своїх політичних чи бізнесових опонентів – він просто бере людей, саджає у в’язниці, і вони виступають у ролі заручників. Так працює вся система. Донбас – це заручник. Відповідно далі його необхідно на щось розміняти», - каже науковий співробітник Інституту Брукінгса.

 

Нагадаємо, збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

 

За даними ООН, на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,9 тисяч людей. Так само Москва заперечує незаконність окупації українського Криму і називає її «возз’єднанням».

 

Під час перемовин президента США Дональда Трампа і президента Росії Володимира Путіна у п’ятницю в Гамбурзі йшлося, зокрема, і про українське питання. При цьому, Путін помітно нервував спілкуючись із впевненим Трампом.