Пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу: у Києві відкрили меморіал

12:26, 11.09.2024

Меморіал присвячений вшануванню трагедії кримськотатарського народу. (Фото: Суспільне Крим)

У Києві відкрили меморіал Пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – церемонія відкриття відбулася 11 вересня в сквері Миру.

 

Як інформує УМ, про це 11 вересня повідомило «Суспільне Крим».

 

Президент України Володимир Зеленський наголосив на церемонії відкриття, що колись такий самий меморіал з’явиться у деокупованому Криму.

 

«Це символ нашої єдності і рішучості відновити справедливість. Це так важливо. І ми бачимо, як російська окупація знову принесла горе в Крим… Це символ незламної волі. Він нагадує нам про три трагічні етапи в історії кримськотатарського народу: анексію Криму російською імперією у 1783 році, депортація у 1944 році та окупація у 2014-му», — наголосив він.

 

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на церемонії відкриття констатував, що ці три події мали катастрофічні наслідки для Криму і особливо для його корінного народу.

 

Третя трагічна подія для кримських татар, якій присвячений цей меморіал — це окупація Криму росією у 2014 року.

 

«І знову репресії, викрадення та вбивства людей, тисячі обшуків, арештів, тортури у в’язницях, примус людей воювати проти своєї ж країни, витіснення корінного народу своєї батьківщини і знову масове заселення Криму громадянами росії. Тобто в тій країні, яка зараз називається російська федерація, змінюються керівники, система управління, але її мерзенна сутність залишається по сей день», — наголосив Джемілєв.

 

Нагадаємо, сьогодні у Києві проходить Саміт Кримської платформи — це міжнародний захід, ініційований Україною, метою якого є консолідація зусиль міжнародної спільноти для деокупації Криму, відновлення територіальної цілісності України та посилення тиску на Росію. На саміті обговорюють правові, економічні, політичні та гуманітарні шляхи повернення Криму під український контроль.

 

З цього приводу до Києва, зокрема, прибули президент Литви, прем’єрка Латвії і президент Сенату Чехії.

 

До слова, сьогодні у центрі столиці тимчасово обмежать дорожній рух через проведення Саміту Кримської платформи.

 

Як повідомляла УМ, 80-ті роковини депортації кримських татар: зло геноциду відродилось.