Сейм Польщі визнав геноцидом депортацію кримськотатарського народу

18:28, 12.07.2024

Лідери Меджлісу кримськотатарського народу вітають рішення Сейму. (facebook.com/MykolaKniazhytsky)

Сейм Польщі схвалив постанову «Про вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу», тим самим визнавши депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом.
 
За це рішення проголосувало 414 обранців польського парламенту. Ще 16 були проти, а 2 утримались.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив народний депутат України Микола Княжицький у п’ятницю.
 
На оприлюднених світлинах видно, що у Сеймі також перебували лідери Меджлісу кримськотатарського народу – Мустафа Джемілєв, Рефат Чубаров та інші.
 
 
"Для нас надзвичайно важливо, щоб весь світ визнав депортацію кримських татар геноцидом. Тому що ми демократична країна. Кримські татари - це частина українського народу, яка страждала від Російської імперії й продовжує страждати зараз. 
 
Крим зараз окупований, і для нас надзвичайно важливо звільнити Крим. Звільнити його ми можемо в тому разі, якщо будемо спільно з усім світом боротися за права кримськотатарського населення", - сказав Княжицький. 
 
 
За його словами, до визнання цього жахливого злочину вже долучилися Балтійські країни. 
 
«Місяць тому ПАРЄ закликала визнати депортацію 1944 року актом геноциду кримськотатарського народу. А сьогодні важливу Резолюцію щодо цього ухвалив Сейм Польщі», - зазначив депутат. 
 
 
Нагадаємо, щороку 18 травня, в Україні і світі відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановують пам'ять жертв геноциду кримських татар роковини їх масової депортації.