80-річчя висадки у Нормандії: українці Франції закликають не запрошувати рф

18:25, 27.05.2024

D-Day: висадка союзників у Нормандії у 1944 році відкрила другий фронт в Європі. (Фото AFP)

Світовий Конґрес Українців, Об’єднання українців Франції та інші українські організації діаспори закликали офіційний Париж скасувати запрошення росії на урочистості з нагоди 80-ї річниці висадки союзних військ в Нормандії.

 

Висадка в Нормандії у 1944 році відкрила другий фронт в Європі під час Другої світової війни. Урочистості заплановані на 6 червня.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Europe1.

 

Зазначається, що організатори надіслали запрошення дипломатичному представництву росії у Франції. Хто представлятиме країну-агресорку наразі невідомо.

 

«Враховуючи обставини, президент Путін не буде запрошений», – пише Europe1, посилаючись на місію “Визволення”, відповідальну за організацію вшанування.

 

Втім, росію запросять бути представленою, щоб “вшанувати важливість зобов’язань і жертв радянських народів і її внесок у перемогу 1945 року”, також йдеться в повідомленні.

 

Світовий Конґрес Українців і Об’єднання українців Франції обурені рішенням й закликають скасувати запрошення – під листом до президента країни Емманюеля Макрона підписались основні українські організації країни.

 

“З тривогою та обуренням українці Франції дізналися про запрошення росії взяти участь у відзначенні 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії. Десантна операція 6 червня 1944 року стала вирішальною подією в боротьбі з фашизмом і тиранією й символізувала надію та свободу для мільйонів пригноблених людей по всій Європі, а також зобов’язання союзників пожертвувати своїми життями заради кращого світу”, – йдеться в листі.

 

росія за режиму володимира путіна є втіленням саме тих темних сил, проти яких воювали союзники. Незаконне та варварське вторгнення росії в Україну є грубим порушенням міжнародного права та зазіханням на фундаментальні демократичні цінності, наголошують активісти.

 

“Присутність росії на вшануванні була б знеціненням страждань українського народу та пам’яті всіх тих, хто боровся та загинув за свободу та демократію”, – підсумовують українці.

 

Крім того, запрошення країни-агресорки є політичною та історичною помилкою, каже Володимир Когутяк, Віцепрезидент СКУ в Західній Європі та Віцепрезидент Об’єднання українців Франції.

 

«Існують речі, які абсолютно несумісні. Було б вкрай образливо бачити на церемонії представників російської федерації, яка через 80 років знову намагається повернути Європу у те темне минуле, яке так болісно згадують наші бабусі та дідусі», – каже Когутяк.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вісім з десяти французів є нащадками Анни Київської.