У рф цензурують підручники з історії: без згадок про Україну, Київ і навіть Києво-Печерську Лавру

11:40, 24.04.2022

На росії триває курс на "вичистку" України та Києва з підручників історії. (Ілюстрація: Медиазона)

Співробітники одного з найстаріших російських видавництв навчальної літератури "Просвещєніє" змушені через державну цензуру видаляти з підручників з історії росії усі згадки про Україну, Київ та навіть Києво-Печерську Лавру!

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Медіазона з посиланням на коментарі співробітників видавництва на правах анонімності.

 

Переписувати шкільні підручники з історії фахівців змушують під загрозою звільнення, зі сторінок має зникнути будь який «український слід». Так ніби такої держави не існує в світі, а українського народу, його мови і культури – нібито ніколи й не існувало.

 

Зазначається, що курс на "вичистку" України та Києва з російських підручників був узятий ще в 2014 році — відтоді авторам і редакторам довелося згадувати Україну якомога рідше і в якомога нейтральнішому тоні.

 

У перший же день війни співробітники "Освіти" отримали усне розпорядження прибрати згадки України скрізь, де це можливо. Найважче тим, хто займається підручниками з історії.

 

Зокрема, з параграфів, де наводяться приклади геральдики різних держав, включно з прапорами, ще кілька років тому наполегливо рекомендували прибрати прапор України і та замінити його на стяг будь-якої іншої країни.

 

Також якщо у параграфі треба було навести приклад української столиці – Київ одразу змінювали на іншу столицю.

 

Але тепер редактори мають прибирати згадки про Україну усюди, де лише можливо!

 

«Перед нами стоїть завдання — зробити так, начебто України просто немає. Це набагато гірше, коли в підручнику просто не йдеться про якусь країну. Людина виростає без бази знань про якусь країну, і їй тоді набагато простіше. повірити у те, що йому розповідають про неї з телевізора», - каже один з працівників «Просвєщенія».

 

 

Раніше увидавництві перевіряли кожен підручник на актуальність раз на п'ять років, але з 2014 перевірки стали проходити набагато частіше.

 

«Один раз згадуємо, що була створена Київська Русь, а далі називаємо її лише Русь, немає більше Київської Русі. Якби це дивно не виглядало, але в ідеалі потрібно замінити строчку про те, що «Владимир крестил Киев» на слова, що він «крестил столицу».

 

Парад маразмів, але в окремих підручниках переписувався цілий розділ, присвячений Нестору Літописцю. Лишилося тільки те, що він написав «Повість времінних літ», а от згадка про те, що писав її він у Києво-Печерській Лаврі – прибрана. Бо знову ж таки йдеться про заборонений Київ.

 

Тому лишилося тільки те, що чернець Нестор написав цей літопис, а от де саме написав, у якому місці – це для російської пропаганди неважливо.

 

Наразі підручники без згадки про Києво-Печерську Лавру пройшли лише початкові етапи редактури, у школах їх можна буде побачити у наступному році.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геноцид за нескореність. Москва сотні роки нищить українство за прагнення волі.