На Київщині знайшли стародавню сокиру бронзового віку

21:22, 09.11.2020

Знахідку датують періодом раннього бронзового віку.

В Київській області у Васильківському районі чоловік випадково знайшов цінну для історії річ – давню сокиру. Знахідку датують періодом раннього бронзового віку. Тоді такі вироби були дуже цінними.

 

Сокира виготовлена із міді або бронзи, а у той час такі знаряддя були переважно із каменю, повідомляють на сайті Національного музею історії України.

 

Сокиру в музей принесли сестри Ольга та Наталя Кобець. Дівчата цікавляться історією, тому вирішили не продавати цінну річ, а передати її в руки історикам.

 

 

 

 

"Знайшли її випадково. Тато вранці йшов на роботу. В нас поруч із домом поле. Нещодавно його глибоко зорали. Спочатку тато подумав, що побачив бляшанку. Дістав із землі, а це — сокира", - розповідають дівчата.

 

В музеї одразу встановили, що це рідкісна сокира доби ранньої бронзи, виготовлена на початку 3 тисячоліття до нашої ери.

 

 

Бронзова доба (кінець 3 — початок 1 тисячоліття до нашої ери) — культурно-історичний період історії людства, який прийшов на зміну енеоліту (мідній добі) — перехідному періоду після кам'яної доби. Характеризується виготовленням і використанням бронзових знарядь праці та зброї із бронзи, появою кочового скотарства, поливного рільництва, писемності та рабовласницьких держав.