Міністр Немчінов просить НБУ «збрити бороди» київським князям на монетах

11:19, 03.09.2020

Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов попросив Національний банк змінити зображення київських князів Володимира Великого та Ярослава Мудрого на монетах номіналом 1 гривня і 2 гривні.

 

Як інформує УМ, про це він сказав на засідання уряду 2 вересня.

 

"Я хочу попросити голову Національного банку збрити бороду Володимиру Великому і Ярославу Мудрому і повернути нам наших князів у такому вигляді, в якому вони були на оригінальних, найкращих гривнях", - звернувся Немчінов до керівника НБУ Кирила Шевченка.

 

Нагадаємо, що на гривневих банкнотах першого та другого поколінь Володимир Великий та Ярослав Мудрий були зображені без бороди. У 2000-х роках їх замінили нинішніми купюрами, де князі вже були бородатими.

 

У 2018 році в обіг випустили монети номіналом 1 грн і 2 грн, які поступово замінюють ці банкноти. Володимир Великий і Ярослав Мудрий на них також мають бороди.

 

Як повідомляла УМ, Національний банк вирішив з 1 жовтня вивести з обігу монети номіналом 25 копійок та всі гривневі купюри, які були випущені до 2003 року.

 

2 вересня - день народження української гривні.

 

Раніше історик Олександр Алфьоров наголосив на необхідності звернутися до НБУ, щоби на монетах і грошах зображали хоча б копію того, що на своїх срібниках зображав князь Володимир: людина у імператорському одязі з діадемою, спокійне обличчя, а з верхньої губи спускаються довгі вуса. І ніякої бороди!