Аваков обіцяє водіям відмову МВС від «листів щастя»

15:18, 11.05.2021

Арсен Аваков під час Всеукраїнського форуму "Україна 30. Безпека країни".

Керівництво МВС планує відмовитися від так званих «листів щастя», які поліція надсилає поштою водіям-порушникам Правил дорожнього руху.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час  Всеукраїнського форуму "Україна 30. Безпека країни" у вівторок.

 

За його словами, тепер в Україні є можливість сплати штрафів онлайн, а вчасно їх сплачують 86% порушників, що відповідає європейському рівню.

 

«Ми вважаємо, що саме доступність електронних сервісів забезпечує таку високу дисципліну платежів. До речі, до 90% оплат станом на сьогодні здійснюються ще до того, як водій отримає поштою постанову про оформлення штрафу. Тому ми найближчим часом змінимо процедуру оформлення порушень ПДР і відмовимося від надсилання цих «листів щастя», що дозволить економити приблизно 6 мільйонів гривень державних коштів на місяць», — зазначив пан Аваков.

 

Керівник МВС також повідомив, що автоматична фото- і відеофіксація порушень ПДР наразі запроваджена у Києві та ще трьох областях — Київській, Львівській, Миколаївській.

 

За його словами, головна мета цього проєкту — не кількість виписаних штрафів, а збереження людського життя та здоров'я, а також — виховання у водіїв самодисципліни.

 

«Адже, за статистикою, 40 відсотків ДТП відбуваються через перевищення швидкісного режиму. Ефект запровадження цієї системи очевидний: за півроку на 48 ділянках автошляхів Києва, Київської і Львівської областей, де встановлені ці камери, кількість ДТП з постраждалими знизилася втричі. Вже цього року кількість ДТП із загиблими та травмованими зменшилася на 12 відсотків, кількість загиблих — на 17 відсотків, травмованих — майже на 15 відсотків», — зазначив міністр.

 

І уточнив, що серед планів на цей рік щодо цього проєкту - встановлення ще більше ніж 200 таких комплексів.