Дистанційне навчання: українці скаржаться на мову викладання

22:34, 25.11.2020

Під час уроків онлайн вчителі часто не використовують державну мову.

Українці почали значно частіше скаржитися на мову викладання після переходу окремих навчальних закладів на дистанційне навчання під час карантину в Україні.

 

Скаргу на мову вчителів подають учні та їхні батьки.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує мовний омбудсмен Тарас Кремінь у Facebook  в середу.

 

"До Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови почала надходити значно більша кількість скарг щодо порушень Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" в частині застосування державної мови в освітньому процесі. На жаль, із переходом більшості навчальних закладів на дистанційну форму навчання, кількість таких випадків і форм самих порушень вражає", - повідомив пан Кремінь.

 

На його думку, така ситуація пов'язана як із відсутністю контролю за виконанням навантаження працівниками і адміністраціями закладів освіти, так і свідомим ігноруванням мовного законодавства.

 

 

 

Мовний омбудсмен нагадав, що відповідно до статті 21 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" мовою освітнього процесу на всіх рівнях є державна мова, тобто українська.

 

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови закликає усіх українців: «У разі порушення ваших прав чи прав ваших дітей на навчання державною мовою вихователями, вчителями, викладачами чи іншими педагогічними, науково-педагогічними, соціальними працівниками, просимо фіксувати такі порушення, в тому числі, за допомогою фото-, відео-, аудіо засобів та надсилати скарги як до адміністрації закладів освіти чи соціальної сфери, так і до Уповноваженого із захисту державної мови».

 

Як повідомляла "УМ",з університету "Дніпровська політехніка" звільнився викладач кафедри філософії, який відмовився на прохання студентів викладати державною українською мовою.
 
 
Раніше Тарас Кремінь повідомляв, що у Києві на уроках чимало вчителів досить часто використовують російську мову замість української.