Кремінь отримує скарги щодо російської мови в школах Києва

19:25, 06.11.2020
Кремінь отримує скарги щодо російської мови в школах Києва

Вчителі часто спілкуються з учнями російською мовою.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь розповів, що він отримує багато звернень і критики від громадян щодо мови навчання у школах Києва. Зокрема, вчителі часто спілкуються з учнями російською мовою.

 

Найчастіше це зустрічається у позашкільних закладах освіти. Мовний омбудсмен навів дані з цієї проблеми на пресконференції в Укрінформі.

 

За словами Тараса Кременя, у Києві на уроках немало вчителів досить часто використовують російську мову замість української. А на позашкільних заходах російською розмовляє чверть педагогів, а зрідка використовують – 45%.

 

Мовний омбудсмен заявив про зустріч з очільником Києва, де розберуть дану проблему.

 

"Бо величезна кількість звернень і критики на мову навчання стосується саме шкіл столиці. Є певні шляхи у розв'язанні цієї проблеми", – додав Кремінь.

 

За даними мовного омбудсмена, найбільше російську мову, замість української, використовують в закладах позашкільної освіти. Йдеться про музичні школи, дитячо-юнацькі спортивні школи, гуртки тощо.

 

Частка гуртків та секцій (дослідження проводилося у 200 з них), в яких усі заняття проводяться виключно російською мовою становить в Харкові 79 %, а у Дніпрі 74 %. Частка гуртків, у яких усі заняття проводяться українською – близько 15% (у Києві – 16%, у Харкові – 8%).

 

До слова, раніше мовний омбудсмен заявив, що перевірятиме, чи перейшли російськомовні школи на українську мову навчання. Адже, як повідомляла УМ, близько 200 тисяч учнів перейшли на українську мову в школах.

 

У Дніпрі у Національному технічному університеті «Дніпровська політехніка» викладач відмовився викладати курс державною мовою. На вимогу студенки говорити українською викладач відповів коротко «пишіть на мене скарги».