Сергій Жадан став почесним професором мюнхенського університету

15:06, 03.07.2024

Почесне звання письменник отримав за внесок у розвиток української культури, гуманітарну діяльність, «за несення свідчень жахливої війни в Україні та за готовність до боротьби за свободу та мир». (Фото: Фейсбук Сергій Жадан)

Український письменник і військовослужбовець Сергій Жадан  2 липня отримав звання почесного професора філософії Українського вільного університету в Мюнхені.

 

Як інформує УМ, про це він повідомив у Фейсбуці.

 

Сам письменник, який у червні приєднався до лав 13-ї бригади Національної гвардії «Хартія», був присутній на присвоєнні звання онлайн.

 

«Дистанційно подякував. Справді вдячний УВУ — це велика честь і відповідальність. Спасибі всім, хто тримає вітчизняну освіту», — прокоментував Жадан.

 

Жадан отримав титул за внесок у розвиток української культури й літератури, свою гуманітарну діяльність, «за несення свідчень жахливої війни в Україні та за готовність до боротьби за свободу та мир».

 

Український вільний університет створили представники української політичної та наукової еміграції 1921 року у Відні після окупації України радянськими військами. Він став першим закладом вищої освіти української еміграції за кордоном. Після закінчення першого семестру університет переїхав до Праги, де отримував щомісячні субвенції від уряду Масарика, а 1945-го, коли радянські війська наближались до чеської столиці, — до Мюнхена.

 

Першим ректором УВУ став колишній депутат австрійського парламенту і голова дипломатичної місії Західноукраїнської Народної Республіки в Римі Олександр Колесса. До створення університету долучився також Михайло Грушевський.

 

Професорами УВУ в різний час були Іван Горбачевський, Станіслав Дністрянський, Дмитро Дорошенко, Іван Огієнко, Олександр Олесь, Степан Рудницький, Володимир Старосольський, Володимир Кубійович, Степан Смаль-Стоцький, Олександр Шульгін, Юрій Шевельов та інші.

 

Університет є одним з найстаріших приватних закладів освіти в Німеччині та єдиним українськомовним вишем за межами України. УВУ має 13 напрямків навчання, об’єднаних у три факультети: державних та економічних наук, філософський та україністики. На останньому вивчають українську мову й літературу, історію України, історію українського мистецтва та історію української церкви.

 

Нагадаємо, що в 2022 році Сергій Жадан також отримав Премію Свободи від Фундації Франка Ширрмахера, став лауреатом німецької Премії Ганни Арендт за політичне мислення та Премії миру від німецьких книговидавців і став лауреатом літературної Премії імені Єжи Ґєдройца. Крім цього, польське видання Gazeta Wyborcza назвало його Людиною року, також його відзначили премією імені Сержіу ді Меллу. Крім того, Жадан увійшов до трійки культурних діячів року від Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Як повідомляла УМ, письменник Сергій Жадан проходить вишкіл у 13-й бригаді «Хартія».