Євген Нищук очолив театр імені Івана Франка, фото

12:33, 04.04.2024

Т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв представляє колективу "новоспеченого" керівника театру імені Івана Франка Євгена Нищука (Фото: сайт МКІП)

Актора театру та кіно народного артиста України Євгена Нищука призначили Генеральним директором - художнім керівником Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба МКІП на сайті відомства.

 

Від 2023 року Нищук є головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. В Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка він працює з 2015 року. Акторський шлях починав у Київській академічній майстерні театрального мистецтва «Сузір'я».

 

Євген Нищук є військовослужбовцем ЗСУ, учасником боїв на Київщині, Миколаївщині й Херсонщині у 2022 році.

 

Актора називали «голосом Майдану» під час Помаранчевої революції 2004 року. Він же був модератором на сцені Євромайдану 2013 - 2014 року.

 

 

Євген Нищук — український актор театру, кіно та дубляжу, політик та громадський діяч. Народний артист України з 2015 року. Він також був Міністром культури України з 27 лютого до 2 грудня 2014 року та з 14 квітня 2016 року до 29 серпня 2019 року.

 

Лауреат премії «Київська пектораль-2013» у за роль у постановці «Прекрасний звір у серці» Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я». Нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня (2019).

 

З 22 травня 2023 – Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

 

«Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка історично завжди був центром та осердям українства. Тут формувалася українська ідентичність в різні часи, зокрема й в часи заборон. Тут створено багато сенсів і візій. Театр сьогодні має бути таким, яким завтра має бути суспільство», – сказав Євген Нищук.

 

Він також подякував за служіння мистецтву Михайлу Захаревичу, який багато років керував Національним академічним драматичним театром імені І. Франка.

 

 

Нагадаємо, 4 березня цього року в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відбувся благодійний показ вистави «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка. Тоді на потреби захисників і захисниць вдалося зібрати 2 349 000 гривень. В грудні минулого року під час благодійного показу цієї ж вистави вдалося зібрати майже 1 770 000 гривень. Їх спрямували на потреби Збройних Сил України, а саме на придбання дронів.

 

Як повідомляла УМ, Євген Нищук сформує авторитетний склад Шевченківського комітету.