Живій легенді українського національного мистецтва Любов Панченко – 84, фото

09:37, 03.02.2022

Любов Панченко (Фото: Фейсбук Liubov Krupnyk)

2 лютого далекого 1938 року народилася Любов Панченко – неперевершена талановита  українська мисткиня, художниця.

 

Про це у четвер нагадує Україна молода.

 

З дитинства вона захоплювалася малюванням.

 

Попри батьківське несхвалення, художниця розкрила свій талант в дизайні одягу Любов Панченко створювала декоративний розпис, аплікації з тканини, графіку, живопис, ескізи одягу.

 

Схеми розроблених Любов'ю вишивок друкував головний жіночий журнал тодішньої України «Радянська жінка» і ці візерунки копіювали майстрині по всій республіці.

 

 

Вона завжди обстоювала українську мову і культуру. Панченко малювала писанки, вишивала національні строї для хорів, збирала гроші для допомоги політв'язням, що відбували покарання «за антирадянську агітацію та пропаганду». За її участі в Києві відродилася традиція різдвяного колядування та вертепу.

 

В усіх творах Панченко, незалежно від техніки виконання, є українські мотиви.  Вона добре знала народне мистецтво і спиралася на нього у власній роботі. Зокрема, вплітала національні орнаменти в малюнки і в дизайн одягу.

 

У радянські часи її твори не виставляли і не друкували. Сьогодні роботи мисткині можна побачити у приватних колекціях її друзів, а також у фондах українського Музею шістдесятництва.

 

 

Альбом її творчості під назвою «Любов Панченко: повернення»  — перше і поки що єдине видання її творів. Український інститут національної пам'яті, Музей Києва. Museum of Kyiv та Музей шістдесятництва працювали над альбомом, з яким можна ознайомитися українською та англійською мовами.

 

Але наразі цей альбом лише в електронному вигляді і його творці шукають кошти, аби світ побачив цю чудову працю про життя й творчий спадок художниці «в живу».

 

Дізнавайтеся більше про життя шістдесятниць у проєкті Українського інституту 60s. The Lost Treasures ➡️https://treasures.ui.org.ua/ua.

 

 

Художницю в день народження у її оселі в Лісовій Бучі відвідали  Любов Крупник, яка працює в Українському інституті національної пам'яті (кандидат історичних наук, доцент), депутат Бучанської міської ради Ольга Продан та її помічниця Наталя Кухельна, а також соцпрацівниця Олена Єфремова, яка дуже турботливо доглядає за Любою Панченко.

 

 У Фейсбуці пані  Любов Крупник написала:  «Сьогодні (2 лютого – УМ.) виповнюється 84 роки художниці-шістдесятниці Любові Панченко, яку ми відвідали, привітали і показали поки що на планшеті перший альбом її робіт:  https://uinp.gov.ua/.../albom-lyubovi-panchenko-povernennya. 

 

Це було дуже зворушливо спостерігати, як вона розглядала і дякувала. Також довкола художниці ми відфотографували її роботи, одягнула вона стилізований одяг, який сама створила. Детальніше про Любов Панченко я ще сьогодні напишу».

 

 

Як повідомляла УМ, рівно 125 років тому, у цей день 1 лютого, народився воїн УНР, що став відомим поетом і істориком української діаспори – Євген Маланюк.