На Херсонщині відтворили садибу Остапа Вишні

09:39, 02.11.2020

У музеї будуть проводити літературні вечори.

На Херсонщині відтворили садибу-музей Остапа Вишні. Вона розташована у селі Кринки, де часто перебував гуморист. Зокрема, там він написав свої знамениті "Мисливські усмішки".

 

Як інформує УМ, садибу, в якій облаштували музей, перетворила на так звану новобудову. Аутентична хата опинилась на території військової частини, туди стороннім не можна, тому загальнодоступну будівлю звели поруч. 

 

Місцеві мешканці й досі пам'ятають Остапа Вишню. За словами письменника Василя Чечина, він завжди згадує про те, як Вишня гуляв зі своїм собакою і насолоджувався красою природи.

 

Водночас всі експонати є справжніми, для музею-садиби Остапа Вишні їх збирали всім селом. Серед відомих речей – відреставровані стіл і стілець та друкарська машинка, яку подарували люди, пише 24 канал.

 

Головним артефактом у колекції є рукопис оповідання "Щука", яке селяни знайшли в руїнах старої садиби. Цей твір Остап Вишня написав саме в Кринках. Зокрема в музеї є ваги, якими він важив щуку та спінінг, на який її ловив. Селяни зберігали та реставрували експонати в очікуванні на появу музею.

 

 

У 2019 році жителі села реставрували унікальні фотографії з Остапом Вишнею. Однак повертати їх було нікуди, про це з репортажу дізнався столичний забудовник.

 

Нову садибу збудували так само як було у відповідному кресленні старої хати. Творець садиби-музею Сергій Одарич зазначив, що для побудови використовували натуральні матеріали, які використовували протягом 100 років, зокрема: черепашник, штукатурки, очерет, дерево, натуральні вікна.

 

 

За його словами, вікна взагалі перенесли з минулої садиби. Водночас у музеї будуть проводити літературні вечори та фестивалі. Відтворену садибу письменника забудовник подарував громаді. Об'єкт вже внесли у туристичні маршрути.

 

 

У музеї будуть проводити літературні вечори.