Роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія» номінований на премію Жана Моне

13:28, 16.03.2018

Софія Андрухович презентує роман "Фелікс Австрія".

Роман української письменниці Софії Андрухович «Фелікс Австрія» номінований на французьку літературну премію Жана Моне.

 

Дія роману Фелікс Австрія розгортається в Станіславові (нинішній Івано-Франківськ) кінця XIX - початку ХХ століття. Звичайне місто на околиці «щасливої Австрії», в якому живуть, страждають, сумирно закохуються, захоплюються наукою й розважаються на балах. На тлі епохи розкриваються долі двох жінок, що тісно переплелися.

 

Премія Жана Моне вручається європейським авторам за кращу книгу, написану або перекладену французькою мовою, з 1995 року. Імена переможців будуть оголошені 13 червня.

 

До шорт-листу премії цього року також увійшли такі європейські письменники як Шанталь Тома (Франція), авторка роману “Прощавай, моя королево” екранізованого в 2012 році режисером Бенуа Жако; Себастьян Баррі(Ірландія) автор роману “Скрижалі долі”, за мотивами якого в 2016 році знято однойменну стрічку; Алан Голлінггерст (Великобританія) володар Букерівської премії 2004 року; Хосе Карлос Ллоп (Іспанія), Йон Кальман (Ісландія) та Чель Андерс Вестьо (Швеція).

 

Роман «Фелікс Австрія» вийшов у французькому перекладі у видавництві Noir sur Blanc в січні 2018 року. Цьогоріч він буде виданий в Словаччині та США. Раніше книга вийшла в Польщі, Австрії, Угорщини та Чехії.

 

В Україні зараз йде робота над екранізацією роману Андрухович, права на яку придбала FILM.UA Group. Зйомки картини заплановано на 2018 рік.

 

На даний момент фіналізується робота над сценарієм фільму та  домовленості з польськими партнерами по ко-продукції, розпочався пошук локацій для зйомок в Івано-Франківську. Продюсер проекту - Надія Зайончковська, автор сценарію - Аліна Семерякова в колаборації з Софією Андрухович.

 

Згідно з попередніми домовленостями режисером фільму виступить Петро Домалевський - лауреат Гран-Прі 42-го Фестивалю польських художніх фільмів (м.Ґдиня2017) за дебютну роботу «Тиха Ніч».