МВФ вимагає посадити корупціонерів в Україні

16:27, 19.11.2016

Міжнародний валютний фонд очікує від України затримання високопосадовців-корупціонерів. Про це йдеться у заяві МВФ, оприлюдненій у п'ятницю.
 
"Незважаючи на досягнуті успіхи у створенні нових інституцій, зокрема Національного антикорупційного бюро України та системи електронного декларування активів чиновників, необхідні конкретні результати в притягненні до відповідальності, засудженні корумпованих чиновників високого рівня та поверненні доходів, одержаних у результаті корупційних діянь", - йдеться в документі.

Окрім цього, у МВФ наголосили на тому, що влада повинна залишатися єдиною в своїй рішучості продовжувати просувати реформи, чинячи опір тиску популістів і долаючи опір з боку зацікавлених кіл.

"Вирішальні кроки особливо необхідно вжити для боротьби з корупцією, яка залишається найбільш часто згадуваною перешкодою для ведення бізнесу в Україні", - додали в МВФ.
  
Як повідомлялося, відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,25 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд (близько $1,63 млрд) і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,61 млрд).
  
Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.
  
Після приходу нового Кабміну на чолі з Гройсманом у квітні переговори про відновлення фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня.
  
Згідно з переглянутим графіком виділення фінансування, подальше виділення коштів планується щокварталу за підсумками виконання критеріїв ефективності, зокрема, четвертий транш у розмірі $1,3 млрд - у середині листопада цього року. Найбільший транш планується в першому кварталі 2017 року - понад $1,986 млрд, після чого розмір двох наступних буде скорочено до $1,33 млрд, а решти п'яти - до $735 млн.