Засмакуй, як Шевченко: у Івано-Франківську приготували улюблені страви Кобзаря

13:59, 11.03.2021

Вчителі франківського Католицького ліцею приготували улюблені страви Кобзаря

З нагоди Шевченківських днів учителі Католицького ліцею ім. св. Василія Великого у Франківську долучилися до гастрономічного фотомарафону “Засмакуй, як Шевченко”.


Як інформує УМ, про це написали на сторінці школи у фейсбуці.

 

Умови участі у марафоні були такими:


1. Приготували улюблену страву Тараса Шевченка зі списку (рецептура – на власний розсуд).

2. Засвітлинитися з нею вдягнутими у вишиванках.

3. Опублікували знимку з #засмакуйякшевченко

 

 

Список страв складений за свідченнями Варвари Матвіївни Пашковської, в домі якої 1859 року у Києві прожив два тижні Тарас Шевченко:

чігірі (домашнє кавказьке вино); кава (пристрастився ще зі студентських часів); чай з самовара чи мідяного чайника (вважав джерелом натхнення); устриці; стейк і шампанське; пісний борщ (із сушеними карасями); борщ із сирою капустою та свіжим кропом; борщ, затовчений пшоняним борошном і старим салом; вареники, а особливо з гречаного борошна; пельмені з вередою (вереда – в один з пельменів клали або горішок, або більше солі, і той, кому потрапить вереда, вважався щасливцем); галушки; пшоняна каша на раковій юшці; лящ; сардини; карась.

 


Франківки, а участь у шевченківському кулінарному марафоні взяли виключно вчительки, готували борщі, стейки, рибу, вареники та галушки і навіть влаштували посиденьки біля самовара.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Шевченко і Канів: де поет хотів побудувати хату і як з ним прощалася Ликера Полусмак