Борщ по–київськи

Борщ по–київськи

У минулі вихідні в Києві на Контрактовій площі проходив традиційний «Фестиваль борщу» — сучасний, яскравий, інтерактивний кулінарний проект, який уже понад чотири роки мандрує містами і містечками України. Незмінний ведучий і креативний директор фестивалю Юрась Красюк каже, що мета вуличного кулінарного дійства — не лише покуштувати свіжозготовлений борщ за одним–двома з багатьох рецептів української кухні, а й отримати заряд позитивних емоцій від наближення до народних традицій.

Улюблена страва Моцарта

Якщо не знаєте, за корисністю печінка значно переважає всі види м’яса, простіше засвоюється і легко поєднується з іншими продуктами. Крім того, печінка містить багато хрому, що допомагає при атеросклерозі й діабеті, вітаміни багатьох груп і корисні мікроелементи. Та що там говорити — усім відомо, що печінка з давніх­давен вважається стравою аристократів. Біографи Моцарта стверджують, що паштет із печінки був обов’язковим у щоденному меню славетного композитора.

Через поле, через гай йде до діток Миколай!

Через поле, через гай йде до діток Миколай!

Через тиждень святий Миколай особливо старанним і слухняним діткам має принести подарунки. А зустріти святого чарівника, в якого хочеться вірити і дорослим, і малим, можна солодощами. Свято буде казковішим, якщо напекти барвистих «миколайчиків» разом із дітьми, — упевнена мама двох дітей Наталя Чотлош iз Львівщини, яка зараз iз родиною мешкає в Угорщині.

Борошняний піст

Піст — не лише обмеження в їжі. Найперше — це духовне очищення, про яке не скажеш лаконічніше, ніж: «Не їж ближнього свого». Щодо матеріальних харчів: пісні страви — це корисно, смачно і різноманітно. Цього разу пропонуємо приготувати пісні страви з борошна.

Бабусинi котлетки

Серед розмаїття котлет iз магазинів, ресторанів та їдалень справжня домашня котлета завжди буде символом родинного затишку. Пам’ятаю, у дитинстві бабуся скрутно хитала головою і казала нам, онукам, що ми — худі й виснажені навчанням, і турботливо несла до столу гарячі запашні рум’яні котлетки, які пахли по–особливому спеціями. На гарнір було ніжне картопляне пюре і щедро накраяний салат з огірочків, помідорів, цибулі й кропу в полумиску. Ось така ідилія родинного тепла і смачної їжі! І які б варіанти меню тепер не перебирала для сімейного застілля — відразу згадую про котлетки.

«Піцу замовляли?!»

«Піцу замовляли?!»

Можливо, піца не в кожного асоціюється з новим життям, як уявляє це Ірена Карпа в новій книжці «Піца Гімалаї». А от зі смачним життям ця страва асоціюється у багатьох. Достатньо лише уявити на столі великий круглий витвір кулінарного мистецтва з ароматами найдухмяніших трав, як душа відразу запрагне свята. У місті можна, звичайно, замовити піцу на будь–який смак, але, як кажуть не тільки італійці, родоначальники піци, «найсмачніша їжа — та, що приготована власноруч!».

Пироги — не вороги

Народну приказку про те, що пироги — не вороги, не спростовують навіть дієтологи. Бо до чаю — замість магазинних кольорових витребе­ньок із «причепом» консервантів і фарбників — найкраще і дитині дати, і собі взяти шматочок домаш­ньої випічки. Коли на вулиці стає холодніше, — це особливо актуально. Просто і швидко спекти яблучний або лимонний пироги.

Рибний рай

На землі є чудова місцина, яка майже вся складається з величних скелястих гір і води, — Норвегія. Гори гордо височать над морем, охороняючи спокій і затишок мешканців цієї майже казкової країни зі справжніми королевою і королем. Природні умови і клімат визначили основні страви мешканців цієї країни — рибні. Знаменитий данський письменник Мартін Андерсен Нексе, проживаючи в Норвегії, захоплено писав: «Оселедці їмо двадцять один раз на тиждень!..» Ми собі такої розкоші дозволити не можемо. Але спробуємо поготувати всіляку рибу за рецептами, які поширює серед споживачів усього світу Норвезький комітет з питань експорту риби.