Знайомство з лободою
На вихідні кума з Житомирщини запросила мене на екзотичний обід. Тетяна Ксензук — медпрацівник, пропрацювала в медичній галузі понад 20 років, добре розуміється на тому, що корисне для організму. Одночасно жінка смачно готує з найдоступніших продуктів — є в неї до цього хист. Я довго відгадувала, що буде екзотичного на її столі цього разу? Пригощали яскравим омлетиком, легким зеленим супом зі сметаною, цікавими котлетками і секретним паштетом. Усі страви — з додаванням лободи! Господиня сказала, що нарвала молоденьку зелень у полі: лобода щойно виклюнулася із землі й зараз у рослині — «самий смак», тобто найбільше вітамінів.
Їстівний вік щавлю нетривалий
Може видатися дивним, що хтось готує суп із кропиви чи вареники начиняє лободою. Але весняна зелень — це те, чим природа обдаровує людей після холодів, щоб вони змогли справитися з нестачею в організмі вітамінів і різних інших корисних речовин. Тож — із домашніх чи магазинних рослин — саме є змога сповна насолодитися природними дарами.
Перші вітаміни весни
Як тільки починає танути сніг, разом iз підсніжниками до сонця починає тягнутися черемша. Перші квіти — для душі, а вітамінні листочки, що мають часниковий смак, — доречні у стравах на обідньому столі. Дикий часник — як називають черемшу — у наш час рослина рідкісна, навіть занесена до Червоної книги.
Насолоджуємося пісним
Дарунок грецьких богів
Наш соняшниковий край «диктує» найбільше вживати саме соняшникову олію. Одна з причин її найвищого рейтингу — звичайно, ціна. Цілюща оливкова олія відчутно дорожча. Втім, якщо дбати про здоров’я та красу і сприймати продукт як надзвичайно смачну складову та природні профілактичні ліки, — варто балувати себе стравами з цією олією.
Користь гірчинки
Якщо ви належите до числа людей, які піклуються про своє здоров’я, у вас на кухні обов’язково є оливкова олія. Чому вона корисна і чи є справді ідеальною для здоров’я людини? Всі жири поділяються на так звані насичені, тобто тверді, — масло, смалець, сало, та рідкі, або ненасичені, які називають оліями.