До чаю
Ні для кого не дивина, що у тісто нерідко додають крохмаль. А це означає, що випічка з додаванням картоплі теж досить поширена кулінарна практика. Немало її прикладів можна знайти в угорській кухні.
Ні для кого не дивина, що у тісто нерідко додають крохмаль. А це означає, що випічка з додаванням картоплі теж досить поширена кулінарна практика. Немало її прикладів можна знайти в угорській кухні.
Традиційно святкові застілля — досить відчутне одномоментне спустошення кишень. Найзатратніше буде приготувати сирну паску, бо кілограм основного складника коштує 35—40 гривень на ринках і у мережевих великих магазинах, а у невеликих — ще більше. Якщо купувати домашні яйця — це в середньому 15 гривень за десяток. А тим, хто отоварюється, зокрема, у київських супермаркетах, обійдуться вони у ці дні — нерозфасовані — вдвічі–втричі дешевше. Після оприлюднення ще минулого тижня Прем’єр–міністром Миколою Азаровим тези про неприпустимість і безпідставність передвеликоднього злету цін — установленню такої «шари» посприяло оперативно прийняте рішення Антимонопольного комітету, який зобов’язав 40 птахофабрик утриматися у період пасхальних свят від збільшення вартості своєї продукції. Узагалі подорожчання цього продукту в більшості регіонів почалося ще наприкінці березня. Виробники пояснили його здорожчанням кормів для птахів. Комітет же встановив, що у січні–березні середні ціни на них суттєво не змінювалися, тому й рекомендував не підвищувати ціну.
Нещодавно телеведуча Юлія Висоцька на докір стосовно надмірного використання дорогих заморських продуктів у проекті «Їмо вдома» емоційно відповіла київським журналістам: «Це неправда! Я не можу щоразу «кашу з сокири» варити. За сім років існування програми ніхто не зготував стільки страв iз гречки, сочевиці, квасолі, борошна. Побачать раз у місяць фенхель, лінуються дізнатися, що це, і кажуть: «Ось вони використовують заморські продукти». Якщо не показувати нічого нового, будемо весь час їсти бульбу, яку теж колись привезли з Америки».
Цей тортик називається «На хмаринці» — корисний та «легкий» порівнянно з іншою випічкою. Для замішування тіста знадобиться 3 склянки борошна, пакетик розпушувача, 200 г вершкового масла, півсклянки звичайного цукру, 2 пакетики ванільного, 4 жовтки. Для сирної начинки: одне велике яблуко або два малих, півкілограма вершкового сиру, пропущеного через сито, пакет будь–якого пудингу, столова ложка крохмалю, по півсклянки цукру та жирних вершків чи сметани, 2 яйця. Для білкової маси: 4 білки, 2/3 склянки цукру, упаковка ванільного пудингу, 100 г тертого шоколаду.
Багатьом відомо про особливий спосіб заварювання зеленого чаю по–китайськи. У Японії існує своя традиція чаювання, яка має витоки ще з VII століття. Саме тоді на територію Країни Східного Сонця, завезли порошковий зелений чай, розповідає Ольга Сільницька, викладач курсів чайної церемонії, що діють при Японському культурному центрі в Україні. Відтоді у монастирях почали заварювати з перетертого чайного листя густий (як домашня сметана) напій — його пили для безперервних нічних медитацій, щоб не заснути.
Для малих ласунів звучить не переконливо, що в магазинних цукерках чи печиві багато консервантів чи барвників. Утім мами розуміють, що навіть солодощі краще їсти домашні. А вони можуть бути дуже схожими на промислові і за смаком, і за назвою.
Один з атрибутів романтичного народного свята закоханих в Італії — солодощі. У країні–«чобітку» День святого Валентина називають просто «солодким». Тому який же стіл 14 лютого без торта чи печива?!