Чи була курка?

Даремно ми, споживачі, не розглядаємо під скельцем збільшуваного скла написи на упаковці (дуже часто в інший спосіб не розібрати дрiбного напису). Бо якби читали, знали б, наприклад, що у пакетиках з курячою приправою для перших та других страв, як правило, 70 відсотків вмісту — це звичайна кухонна сіль. До основного інгредієнта додають ідентичний натуральному ароматизатор «курка», інколи — курячий жир або сушене м’ясо, щоправда, у дуже «смішних» дозах — один відсоток або навіть 0,02 відсотка. Чого не шкодують виробники — це сушених овочів та зелені. Якщо зварити з курячими приправами бульйон, то у ньому плаватимуть шматочки моркви чи болгарського перцю.

Шукайте кувертюр

Серед «зручних» ласощів на першому місці — магазинні вафельні торти: про запас такий можна тримати вдома на випадок раптових гостей; можна його нашвидкоруч кинути у сумку, не думаючи, що розмажеться крем. Особливо небайдужі до такого рецепту люди, які пам’ятають період радянського продуктового дефіциту. Щоправда, тепер інша проблема — який з кількох (у великих магазинах може бути й більше десяти) вибрати. Вибрати найкращий вафельний торт допоможе дослідження Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

Здоров’я на кінчику ножа

У кожної господині є свої улюблені приправи. Якщо ви ще не відкрили для себе куркуму, — знайомтесь. На прилавках наших магазинів це, переважно, жовтого кольору ароматний порошок (який завжди є складником приправи карі). Рослина, з кореня якої роблять порошок куркуму, містить ефірне ароматичне масло та однойменний барвник. А ще — речовини з дуже складними для запам’ятовування назвами: a–фелландрен, цингеберон, борнеол, сабинен. Усі ці та неназвані складники роблять приправу дуже корисною для людського організму. Куркума позитивно впливає майже на всі органи: шлунок, жовчний міхур, нирки. Приправа, яку ще називають шафран індійський,— у списку тих продуктів і добавок, які при регулярному споживаннi запобігають розвитку атеросклерозу, по–простому кажучи, закупорці судин різними шлаками та бляшками. Дієтологи стверджують, що куркумін сприяє зменшенню жирових відкладень в артеріях аж на 26 відсотків. І якщо авокадо, хурма, гранат, лосось чи спаржа і броколі з переліку природних цілителів багатьом не доступні, щоб харчуватися ними хоча б раз на тиждень, приготувати найпростіші страви з куркумою по кишені навіть студентам і пенсіонерам. Хоча додавати цю жовту приправу з рослини з родини імбіревих можна й у найвишуканіші наїдки.

Сонячний гарнір по–індійськи

Коли часу на повсякденні турботи обмаль, господині починають економити на дрібницях. Скажімо, відварюють на гарнір рис, навіть не промивши його. Страва виходить, звичайно, їстівна. Утім, спробуйте витратити і зайві 10—15 хвилин на приготування рису по–індійськи, і зрозумієте, що таке смачна проста їжа.

Келих без наслідків

Келих без наслідків

Навіть діти знають, що Мін­охорони здоров’я попереджає: вживання спиртних напоїв шкідливе для здоров’я. Утiм малі дози, скажімо, натурального вина (це також відомо багатьом) ще з давніх давен використовували як ліки. Хоча й на цьому не будемо нині концентрувати увагу. У передноворічні дні для більшості актуальне питання: яке спиртне вибрати для святкового застілля?

Законсервуй градуси

Законсервуй градуси

Якщо ваше помешкання — міська квартира без сучасних склопакетів, найперше, що варто утеплити, — вікна. Про традиційне забивання щілин поролоном і ватою знають усі. Зверху їх заклеюємо широким малярним скотчем, а ще краще — смужками з натуральної тканини шириною десь 5 см, які попередньо змочуємо у воді, а потім ретельно намазуємо господарським милом. Якщо є невеликі щілини чи тріщини у віконних рамах, їх можна залити розплавленим парафіном. (Звичайну свічку поставте на водяну баню, потім рідкий воск швидко наберіть у поршневу основу одноразового шприца і зробіть «операцію»).

ОФІЦІЙНО

Протягом дев’яти місяців нинішнього року в торговельних мережах України органи Держспоживінспекції перевірили близько 400 тонн м’ясопродуктів, з яких забракували та зняли з реалізації трохи більше третини — 36 відсотків.

Ананаси і кадмій

Ананаси і кадмій

Можна розмірковувати, гарна господиня чи не дуже, якщо не припасла на зиму консервованих яблук чи малинового варення. Ананаси ж не ростуть ні на Поліссі, ні на Поділлі, тож консервовані ананаси для салатів, м’яса по–французьки чи для випічки, коли потрібно, купують практично всі.

«Згущенка» часто — фальсифікат

«Згущенка» часто — фальсифікат

Йдучи з дитиною з садочка, у магазині по дорозі натрапили на вафлі для торта, які здавна звикли перемащувати згущеним молоком. «Купи!» — наполягала дитина. Я не надто пручалася, бо цю смакоту можна зробити відносно швидко і за невеликі гроші. Але почала прокручувати в голові інформацію про не надто якісну продукцію, яку в магазинах пропонують у класичних жерстяних банках з написом «Згущене молоко».

Щоб не осоромитися

Щоб не осоромитися

Це лише засіб гігієни, але тисячі мам вдячні йому за можливість не прати безперервно пелюшки та більш–менш спокійні ночі свої і своїх малюків. Ідеться, безперечно, про дитячі одноразові підгузки, які ще часто називають, як найпоширенішу марку цього виду продукції, — «памперси».