Щоб не осоромитися

13.10.2011
Щоб не осоромитися

Підгузки — це комфортно і повинно бути сухо. (Фото з сайта segodnya.ua.)

Це лише засіб гігієни, але тисячі мам вдячні йому за можливість не прати безперервно пелюшки та більш–менш спокійні ночі свої і своїх малюків. Ідеться, безперечно, про дитячі одноразові підгузки, які ще часто називають, як найпоширенішу марку цього виду продукції, — «памперси».

З’явилися одноразові підгузки не так і давно — півстоліття тому. Їх «татом» вважають Віктора Міллса, інженера компанії Procter & Gamble, яка назвала свій продукт похідним словом від англійського дієслова to pamper, що у перекладі означає не що інше як «балувати» чи «плекати», «ніжити». Щоправда, прообраз сучасних дитячих памперсів винайшли у Радянському Союзі ще перед першим польотом людини у космос. До речі, і нині без підгузків, але для дорослих, не піднімаються космонавти у небо, а водолази не опускаються під воду надовго.

Утім повернемося до дитячих справ. Мамам і татам, які мають навіть кількамісячних малюків, не треба розтлумачувати, що для кожного віку, а точніше, відповідно до ваги карапуза, є певного розміру підгузки: від «нью бебі», до 5 кг, для новонароджених до супервеликого «Юніора» для тих, хто важить більше 20 кг. З–поміж п’яти вагових груп цих засобів гігієни для дітей «Тест» вирішив дослідити споживчі якості підгузків великих розмірів, які більшість виробників позначає як «Максі» чи «Максі+», для малюків вагою від 7 до 18 кг.

Будь–який «памперс», «хагіс» чи дитячий підгузок іншого виробника — багатошаровий виріб. Верхній шар торкається безпосередньо до дитячої шкіри. Далі — розподільчий шар, відповідальний за рівномірний розподіл рідини всередині підгузка. Наступний — абсорбуючий, який всмоктує рідину й утримує її. Ще — захисний, який упереджує протікання рідини назад. І насамкінець — нижній шар–покриття. Крок уліво–вправо при виробництві допускається: хтось додає зайвий прошарок, інші суміщають функції традиційних «етапів».

Відразу варто зауважити, що у вітчизняних чиновників руки до дитячих підгузків не дійшли: якихось державних стандартів стосовно цих виробів немає. Тому вітчизняні захисники прав споживачів орієнтуються на російський ГОСТ «Підгузки дитячі паперові». Хоча мамам, за великим рахунком, найважливіше вдягти дитині таке, щоб вона дійсно лишалася сухою і на її сідницях не з’явився дерматит. Тобто найактуальніші питання: чи не «виливатиметься» з підгузка рідина і чи здатне тіло дихати через прошарки целюлози та абсорбентів?

Про безперешкодне дихання шкіри малюків через підгузки виробники, м’яко кажучи, подають недостовірну інформацію. За висновками досліджень Центру незалежних споживчих експертиз, повітряпроникність усіх протестованих підгузків (Huggies Classic, Pampers active baby, Libero Every Day, Pampers Sleep&Play, Pufies Play Day, Happy) приблизно в 52 рази гірша, ніж звичайної марлі, складеної 12–ма шарами. Але це не означає, що треба повністю відмовитися від зручного засобу гігієни, а лише підтверджує поради всіх без винятку педіатрів: якщо є змога, якомога частіше дозволяйте дихати шкірі своїх малюків без підгузків.

Зрозуміло, чим більше вологи може ввібрати у себе підгузок, тим більше шансів, що дитина залишиться сухою. Мінімальна доза для протестованих виробів — 270 г. Усі справились із завданням у прямому значенні за секунду (хоча норматив — 3 с). Мінімальних 309 г поглинув Pufies Play Day, а максимальні 411 г — Happy.

У підгузках, як і в постільній білизні, контролюють наявність токсичного формальдегіду (точніше, його міграцію у дистильовану воду — не більше 0,1 мг/л). Чим його менше — тим краще. Ідеально, коли він зовсім відсутній, як у Huggies Classic, Pufies Play Day i Happy. У протестованих Libero Every Day вміст формальдегіду — 0,005 мг/л, а в обох зразках Pampers — 0,01—0,014 мг/л, але ці показники не перевищують норми.

За враженнями зовсім юних тестувальників та їхніх мам, «відмінниками» тесту стали Huggies Classic та Pampers active baby, «хорошистами» — Libero Every Day, Pampers Sleep&Play та Pufies Play Day. Коли малюків удягали у пiдгузки Happy — вони осоромились, волога протекла з їхніх засобів гігієни зовні, тому ці підгузки не отримали найвищих оцінок. Хоча у кожної дитини — індивідуальна реакція на підгузки. З власної практики знаю, що відповідного виду продукції Pampers, який підійшов би для старшої дитини, свого часу я так і не підібрала. Найкращі спомини у нашій родині, і за співвідношенням ціна–якість, залишилися про продукцію Huggies.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>