Гарячі головки

Гарячі головки

Зимові дні, як правило, спонукають згадувати «важкі» майонезні салати та калорійні гарніри. Проте є їм смачнюща і корисніша альтернатива — з розмаїття капуст: броколі, цвітної, кольрабі, пекінської, савойської, брюссельської тощо. Сьогодні готуємо гарячі страви з різних представників великої родини капустяних.

МУЛЬТИКухня

МУЛЬТИКухня

Уже кілька років поспіль аніматори активно експлуатують тему кухарства і їжі. Творці «Рататуя» присвятили щурику–кухарю цілий повнометражний фільм. У «Гарфілді» однією з червоних ліній проходить любов кота до лазаньї... У мультфільмі «Мінлива хмарність, часом фрикадельки» спочатку всі змушені їсти продукцію фабрики сардин, а після винаходу юним головним героєм своєрідної продуктової машини урізноманітнюють меню. «Справа про хліб і смерть» Ніка Парка, в якій розгортається конфлікт між пекарем хліба і майстринею з виготовлення тортів, взагалі вийшла до півфіналу цьогорічного «Оскара».

Отже, щоб перетворити часом набридливе та одноманітне готування страв у веселе свято, готуємося до столування з улюбленими стравами мультгероїв.

Хто готував? Невістка

Хто готував? Невістка

Вісім десятиріч тому побачила світ збірка рецептів «Перша українська загально–практична кухня», яку написала невістка Івана Франка — Ольга. А син письменника — інженер–хімік Петро — написав передмову. Час пройшов, а рецепти залишилися. Сьогодні ми пропонуємо приготувати обід чи святкову трапезу за правилами початку минулого століття.

Морська трубка

Морська трубка

Морепродукти — це вишукано, смачно і корисно. Проте, як правило, досить дорого. Серед приємних винятків — кальмари, без яких не уявити середземноморської, японської чи корейської кухонь. Якщо відійти від українських кулінарних стереотипів щодо того, чи є цей молюск у стравах, то можна до безкінечності урізноманітнювати їх. Кальмари «а ля Італія» — з рисом, томатами і зеленню — це звично. А з солоним огірком, апельсином чи білокачанною капустою не пробували?

Обізвалася квасоля...

Обізвалася квасоля...

Тільки прискіпливі ерудити не відступаються від істини: батьківщиною квасолі є Південна Америка. Вітчизняні господині не одного покоління цю «родичку гарбузову» сприймають як свою. Бо ледь не кожна українка час від часу готує традиційний борщ — для навару — саме з квасолею з родини бобових.

Наслідуючи мексиканців, індусів, євреїв чи кухарів ще багатьох народів, додавати квасолю можна у безліч страв — від закусок до десертів. Звичайно, бобовий гарнір із курагою та чорносливом можуть готувати тільки фанати. Як і боби з сушеними грушами — на завершення трапези. Але є безліч рецептів, у яких квасоля не вибивається із загального наповнення страви, а лише органічно підкреслює його.

Горохове борошно, «надутий» хліб і корінь лотоса

Горохове борошно, «надутий» хліб і корінь лотоса

Індія — це ведичні традиції, буддизм, замовляння змій, музичні мелодрами і гострі страви. Таке спрощене сприйняття країни, куди більшість мандрівників–українців ще не доїхали. Хтось через стереотипи, інші — не маючи півтисячі доларів на переліт. Наблизитись до справжньої Індії ми спробуємо через кухню. Нашим кулінарним гідом стала Ранджина Бхаргава, що народилася в Індії, проте вже 14 років живе в Україні. За освітою — дизайнер, мати двох синів і зразкова дружина–вегетаріанка. Для свого чоловіка і синів наша героїня готує м’ясні страви з курятини, свинини і козлятини. Ранджина влаштувала нам у київській квартирі міні–прийом в індійському стилі.

М’ясо в «шоколаді»

М’ясо в «шоколаді»

Класична рецептура перевірена не десятиліттями — століттями: на те вона й класика, щоб не змінювати ні пропорції, ні інгредієнти, ні технологію. Проте це не означає, що здивувати чимось новим за столом неможливо. Бо варіацій змішування на перший погляд непоєднуваних речей — тисячі. Приміром, чи пробували ви яловичину, приправлену чорносливом і корицею, або курятину з цедрою апельсина, курагою та імбирем?! А це незвично і смачно.

Енергозбагачуючі кошики й конверти

Енергозбагачуючі кошики й конверти

Скільки б рецептів випічки ми не знали, але звичні страви набридають, завжди хочеться чогось нового. А коли до цього бажання додається ще й потреба організму — в холодну погоду тягне насититись додатковою енергією зі здоби, — точно варто напекти пирогів, навертіти «пундиків» чи ароматних тістечок–булочок. Сьогодні спробуємо кулінарити за рецептами, що не потребують особливих навичок. Випічка ця буде смачною, проте її можна швидко зробити, прийшовши з роботи, чи у вихідні поміж інших домашніх справ.

Цирк на столі

Цирк на столі

Для дітей свято — коли вони бачать повітряні кульки й усміхнені обличчя. Тому суворе «Треба поїсти» навряд чи налаштують малих вередунів на споживання харчів із великим задоволенням. І як би не втомилися батьки, якщо хочете, щоб дитина почувалася ситою і щасливою — щораз влаштовуйте дітям трапези з сюрпризами, робити які не надто складно.

Легкість пиття

Легкість пиття

Хоча на календарі вже й осінь, проте сонце ще часто викликає спрагу. А це означає, що не пізно згадати про крюшони — слабоалкогольні напої з сухого вина, лікеру чи сиропу з додаванням мінералки чи шампанського та фруктів. До речі, грайливе «крюшон»,— що у перекладі з французької не що інше, як глечик, — подають і в спеціальних крюшонницях, і в кавуні чи дині.