Хранитель президентського крісла

15.09.2007
Хранитель президентського крісла

Віктор Зубков представляє перед Думою план дій майбутнього уряду. (Фото РЕЙТЕР.)

Держдума Росії вчора голосом 381 (при необхідних 226) затвердила Віктора Зубкова на посаду прем’єр­міністра. «Проти» проголосували всі 47 депутатів фракції комуністів.

«У Росії з’явився довготерміновий план життя, який ми називаємо «планом Путіна». Тепер ставиться питання про те, хто цей план буде реалізовувати. Наведіть порядок у цьому уряді, в його структурі. В кадровому складі назріли і навіть перезріли зміни», — заявив віцеспікер Держдуми Олег Морозов, який представляє фракцію прокремлівської «Єдиної Росії». Напередодні затвердження прем’єра російські ЗМІ прогнозували, що щонайменше 10 міністрів зі старого складу уряду позбудуться своїх портфелів у кабінеті Зубкова і це схоже на правду.

Під час виступу в Думі Віктор Зубков назвав прізвища перших двох «жертв», різко розкритикувавши роботу двох провідних міністрів: регіонального розвитку Володимира Яковлєва та економіки — Германа Грефа. Він також розкритикував роботу соціального блоку уряду і заявив про майбутні серйозні кадрові зміни в ньому.

Стосовно інших питань життя країни, то Зубков виступив проти запровадження на російському телебаченні цензури, що пропонують окремі депутати Думи. Але зробив це якось невпевнено і недорікувато: «Якусь цензуру ми, звичайно, мабуть, не будемо». Віктор Зубков також виступив за прийняття закону про корупцію і визнав: «Корупція пронизує наше суспільство, потрібно вживати заходи. І чим швидше, тим краще». Прем’єр повідомив, що відповідний законопроект вже підготовлено, і він особисто брав участь у його розробці.

У Росії і світі жваво коментують блискавичний хід президента Володимира Путіна з відставкою та оновлення уряду. Найбільш авторитетна та обізнана в кремлівських махінаціях російська газета «Коммєрсант» та провідна британська «Файненшл таймс» сходяться на думці, що Зубков може стати «тимчасовим президентом» до 2012 року, коли, за Конституцією Росії, стане можливим повернення до влади Володимира Путіна. «Файненшл Таймс» навіть назвала нового прем’єра «хранителем президентського крісла». «Ми ще побачимо довгий політичний театральний спектакль, а несподіванки у виконанні Путіна є ключовими елементами цієї вистави. Він ще повинен відкрити світу, яку роль обрав для себе. Але останній акт цієї вистави вже написано — при владі повинна залишитися теперішня кремлівська команда на чолі з Путіним», — пише «Файненшл таймс».

Такі прогнози отримують додаткові докази. Під час позавчорашньої пресконференції за результатом зустрічей з думськими фракціями, перебуваючи ще як кандидат на посаду глави уряду, Віктор Зубков заявив, що не виключає своєї участі в президентських перегонах 2008 року.

Учора увечері дев’ятий прем’єр­міністр пострадянської Росії вже зайняв своє крісло в Домі уряду. Тепер Віктор Зубков упродовж тижня повинен визначитися зі складом Кабінету Міністрів. Курс нового уряду, імовірно, залишиться незмінним, але персональні зміни очікуються не лише в названих вище урядових блоках, але також заторкнуть інші. Маловідомий досі чиновник із примхи Путіна став людиною № 2 у Росії. До цього фаворитами президента та його можливими спадкоємцями вважалися два віцепрем’єри — Сергій Іванов та Дмитро Медведєв.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Віктор Зубков народився 15 вересня 1941 року в селищі Арбат на Свердловщині. Закінчив 1965 року економічний факультет Ленінградського сільськогосподарського інституту. У 1967—1985 роках поперемінно працював у радгоспах Ленінградської області і на партійних посадах у Ленінграді. Наприкінці 80х років став першим заступником голови Леноблвиконкому. 1991 року прямо звідти потрапив у мерію СанктПетербурга на посаду заступника голови Комітету із зовнішніх зв’язків, яким на той час уже керував Володимир Путін. Після призначення Путіна прем’єр­міністром вже в першому ешелоні його команди перебрався до Москви, де був призначений заступником міністра з податків та зборів. 2001 року очолив спеціально створений під нього Комітет фінансового моніторингу (тепер Росфінмоніторинг), який називають «фінансовою розвідкою».

У Петербурзі Зубкова пам’ятають передусім за тим, що він завжди одягався як денді. Близьким приятелем Зубкова залишався пастух Артем Большаков із радгоспу «Первомайський» Ленінградської області, яким теперішній глава уряду Росії колись керував. Зубков практично не вживає алкоголю. Його найбільше захоплення — полювання.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>