«І плаче коник серед трав — нема мелодій»...

15.09.2007
«І плаче коник серед трав — нема мелодій»...

Цигаркою хандру не відженеш.

Скорочення світлового дня, похолодання, погіршення погоди... Навіть глибоко в підсвідомості бринить смуток від того, що закінчилося літо і приходить занепад природи — як занепад життя. Ми всі по–різному відгукуємося душею на осінь. Але всі ми — потенційні жертви цієї сезонної депресії.

 

Сезон смутку і психічних хвороб

«На фізіологічному рівні людина дуже чутлива до таких змін. Відтак може з’явитися не лише роздратування, а й гнів. Здебільшого людина в цей період гнівається на природу, але визнати та зрозуміти це не може. Адже гніватись на те, що літо змінюється на осінь, просто несерйозно», — коментує кваліфікований психолог Олександр Поповський.

У перекладі з латинської мови депресія (depression) — психічний стан, що характеризується загальним пригніченням. Людина може бути збудженою чи занепокоєною або ж навпаки — кволою і «загальмованою». Поведінка у цей період базується на песимістичних переконаннях і відчаї, погіршуються сон, апетит та увага. «Найчастіше до депресії схильні люди, які у своєму житті пережили щось драматичне. Згадка про ці події може викликати надмірний сум чи стурбованість. Людина ніби закривається в собі, що й призводить у результаті до депресивності», — розповідає спеціаліст Центру практичної психології в Києві Емма Кологривова.

Зазвичай, стверджують психологи, будь–яка депресія розпочинається словами «не хочу». Не хочу зустрічатися з людьми, ходити на роботу, готувати їжу тощо. Яскравий донедавна світ стає сірим та нецікавим, і восени це виражено найкраще. Пізніше «не хочу» змінюється на «не можу». І справді, немає ні сил, ні бажання робити щось взагалі. Саме в цей період може з’явитися страх та невпевненість у собі, що тягнуть за собою більш складні форми психічних захворювань.

Деякі психологи вважають, що стан депресії властивий однаковою мірою як жінкам, так і чоловікам. Інші ж дотримуються думки, що депресія має винятково жіноче обличчя. І це не тільки тому, що «прекрасна половина людства» емоційно слабша за чоловіків, а тому, що дами легко піддаються депресії та не бояться це визнати. Чоловіки ж, навпаки, віддають перевагу тому, щоб самотужки, боротися з поганим настроєм надмірною дратівливістю. «Чоловіча депресія», на відміну від жіночого свого «опонента», обмежується словами «в мене немає настрою», тому, відповідно, зрозуміти та пояснити її важче.

Цікаво, що у 2—4% осіб депресія розвивається без зовнішніх причин. Людина залишається щасливою та благополучною. Проте це таке ж хронічне захворювання, як туберкульоз чи гіпертонія, з тією лише різницею, що викликане воно не фізичними, а душевними переживаннями.

Починаймо день з посмішки

Дехто стверджує, що для того, аби побороти сум, треба сміятися.Польський письменник Станіслав Єжи–Лєц сказав, що «найкращий сміх — це коли людина сміється над собою». Можливо, це звучить трохи цинічно, але в багатьох випадках такий «аутосміх» є ліками від пригнічення. До речі, як варіант веселого поліпшення настрою самотужки психологи пропонують брати інтерв’ю у самого себе. Спосіб простий: досить лише підійти до дзеркала, взяти в руки тюбик зубної пасти (для того щоб імітувати мікрофон) і, уявивши себе одночасно і в ролі журналіста, і в ролі зірки шоу–бізнесу, поставити своєму відображенню декілька важливих та актуальних запитань. До слова, відповісти на багато з них не так і просто. Збити спантелику може навіть перше, здавалося б, найпростіше: «А чому у вас поганий настрій?» .

Говорячи про методи позбавлення від депресії, варто відзначити, що будь–яке «лікування» має розпочинатися з виявлення джерела хвороби. Найпоширеніший варіант появи депресії — банальна перевтома. У такому випадку, окрім погіршеного настрою й апатії, у людини зазвичай присутнє надмірне роздратування.

Узагалі, як стверджують спеціалісти, методів боротьби з депресією існує чимало. Скільки людей — стільки й способів. «Для багатьох жінок, наприклад, депресія має солодкий відтінок, — розповідає Емма Кологривова. — Найчастіше як антидепресант використовується шоколад («виробник» гормону щастя). Це непогано «спрацьовує», проте треба знати міру, щоб принаймні не зашкодити фігурі (інакше є ризик виникнення депресії, пов’язаної з різким збільшенням ваги). Деякі ж чоловіки, я зустрічала такі випадки на власній практиці, віддають перевагу походам у кіно, а інші — великій кількості алкоголю».

Як би там не було, але при перших проявах депресії варто звернутися до спеціаліста–психолога, інакше ускладнень не уникнути. «Боротися з депресією наодинці не просто важко, а надзвичайно важко. До того ж результат не завжди може бути бажаним. У таких випадках, — радить психолог Олександр Поповський, — варто все ж звернутися до лікаря. Адже в процесі розмови легше осягнути глибину свого захворювання і зробити так, щоб воно більше не поверталося. Інше питання, що психологічна освіта нашого суспільства сьогодні дуже низька. Люди ще з «совкових» часів дотримуються думки, що ходити до психолога — це, як мінімум, смішно, адже цим ти показуєш свою слабкість. Дуже шкода, що люди не розуміють усього значення психології та, зокрема, психологів у своєму житті».

Світло в кінці хвороби

У багатьох країнах депресію лікують світлом, адже вважається, що «міжсезонна» депресія викликана саме його нестачею. Полягає такий спосіб лікування ось у чому: у кімнаті вмикають багато лампочок, створюючи потужне світло; до цієї кімнати заводять людину, що страждає від депресії, й залишають там на кілька годин. Такий метод лікування, що називається «світлотерапією», як зауважують лікарі, досить ефективний у даній галузі. Тож якщо прагнете позбавитися від «стану пригнічення» — мерщій до магазину купувати потужні лампочки, аби створити у своїй квартирі восени яскраве літо.

Як «ліки від депресії» можна також використовувати різні трави та ефірні олії. Вони сприяють повному «розслабленню» всього тіла і поліпшують самопочуття завдяки своїм компонентам. До основних із них відносять апельсин, базилік, бергамот, ялину, жасмин, кедр, коріандр, лаванду, лимон, мандарин, мелісу, м’яту, розу, розмарин, іланг–іланг та ін. Для прикладу, олія іланг–іланга позитивно впливає на нервову систему, «знищуючи» занепокоєння, напругу, гнів та страх. Олія пачулі заспокоює, створює атмосферу любові, «прояснюючи» тим самим свідомість. Аромат пачулі відганяє негативні емоції та налаштовує на романтичний лад. Олія лаванди особливо корисна при емоційних розладах та депресії. Ванни з лавандовою олією знімають втому, забезпечують повну енергетичну релаксацію, зменшують агресію та... допомагають позбавитися заздрощів.

У лікуванні депресії непогано «зарекомендувала» себе фітотерапія. Тривалість загального курсу для кожного індивідуальна, але зазвичай складає не менш як 6—7 місяців. До того ж таке «лікування» одне з найдешевших. Ось декілька рецептів лікувальних настоянок: бруньки берези (2 частини), лист кропиви (2 частини), лист малини (3 частини), трава медунки (2 частини), трава буркуну (2 частини), плоди кропу (1 частина), плоди шипшини (3 частини), корінь солодцю (3 частини), корінь родіоли рожевої (1 частина), корінь шоломниці (1 частина). Приготування та застосування: 2 ст. ложки попередньо подрібненого збору залити
0,5 л окропу; злити разом із травою в термос і настоювати одну ніч. Приймати 1/3 склянки 3–4 рази на день. Курс — 1,5—2 місяці. Збір трав може застосовуватись разом з іншими ліками.

Лист малини, лист чорниці, лист брусниці, лист кипрею, трава м’яти, трава фіалки, квітки лабазника, лист суниці, лист смородини, трава лаванди — порівну. Умови приготування та застосування аналогічні попередньому рецепту.

До речі, всі перераховані трави не так і просто знайти в аптеках. Коли ми намагались це зробити, рівно половину зі списку знайти вдалося на базарі. Тож майте це на увазі.

Ще один надзвичайно простий рецепт, про який вам розповість перший–ліпший лікар людських душ. Ложка риб’ячого жиру щодня на 30% знижує вірогідність виникнення депресії. Чим довше його приймати — тим краще стає емоційний стан.

Також слід пам’ятати, що, як стверджують лікарі, будь–яка депресія, чи сезонна, чи ні, дуже шкодить здоров’ю в цілому та зокрема самооцінці. Тож добре подумайте, чи варто піддаватися хандрі.

  • Голодомори й лихоліття «мами за законом»

    Іде другий десяток літ, як немає з нами дорогої для мене людини — Євдокименко Ірини Пилипівни, матері моєї дружини, а по-простому — тещі (або, як прийнято в англійців, mother-in-law, «мами за законом»). Народилася вона у 1910 році. >>

  • Ноги замість мотора

    30-річний черкащанин Олексій Ганшин ніколи не мав автомобіля і навіть не хоче його купувати. Бо в нього є веломобіль. Олексій не просто любить на ньому подорожувати, він власноруч будує ще й лежачі велосипеди. У планах народного умільця — власна велосипедна фірма на зразок тих, що працюють у Європі. >>

  • За ним сумує місто...

    Сьогодні — 9 днів, як пішов із життя Ігор Калашник, політик, громадський діяч Черкащини, доктор економічних наук, заслужений будівельник України, лауреат загальноукраїнського рейтингу професійних досягнень «Лідер України», депутат Черкаської міської ради кількох скликань і багаторічний друг нашої газети. Йому було лише 55 років. Раптова і трагічна смерть шокувала всіх, хто знав Ігоря Миколайовича. >>

  • «Я давно вже став українським націоналістом»

    Ще жоден художник тему сучасної українсько-російської війни досі не втілював настільки масштабно, як 53-річний художник iз Дніпропетровська Сергій Чайка. Його нова картина вражає грандіозністю, насиченістю образів українських героїв, серед яких у центрі постає Надія Савченко. >>

  • Не в грошах щастя

    Звістка про те, що Василю Пилці з Кривого Рогу замовили портрет короля Кувейту, нещодавно була розповсюджена багатьма ЗМІ як неабияка сенсація. Особливої ж пікантності додавало те, що українському майстру гравюри на склі за таку роботу ніби мають заплатити гонорар у сумі річного бюджету України. >>

  • «Ми такі люди — співати вміємо, а балакати не дуже!»

    Більше 30 років поспіль українська народна пісня допомагає черкаській родині Карпенків на їхньому життєвому шляху. Саме пісню та музику Ніна Петрівна i Володимир Михайлович називають тим джерелом натхнення, яке підтримує, дає сили і дарує настрій. І тоді як добре на душі, і тоді як важко. >>