«Будьте уважні. Пильнуйте роботу»

15.09.2007
«Будьте уважні. Пильнуйте роботу»

Богдан Ступка налаштовує театр на новий сезон. (Володимира СТАДНІКА)

Учора Національний театр імені Франка виставою «Наталка Полтавка», кошти від якої будуть переказані на будівництво «Дитячої лікарні майбутнього», розпочав свій 88–й сезон. Напередодні відбувся традиційний збір трупи. Це коли актори збираються разом після літніх відпусток, розціловуються, жартують, посміхаються, обсипають один одного компліментами, демонструючи, що якщо якийсь театр і називають тераріумом однодумців, то точно не їхній. Цього разу цим приємним миттєвостям у житті актора передувала хвилина мовчання — помер народний артист України В’ячеслав Сумський, батько Наталі та Ольги Сумських...

 

Директор театру Михайло Захаревич попередив, що ювілярів цього року у них багатенько, тож народ відразу налаштувався на щирі і тривалі оплески. З круглими датами вітали акторів Людмилу Смородіну, Поліну Лазову ( під аплодисменти ювілярка дізналася, що тепер вона вже народна артистка України — відповідний Указ Президент Віктор Ющенко підписав днями), Ірину Дорошенко, Володимира Коляду, Зінаїду Цесаренко... На честь кожного ювіляра зачитувався вірш.

Так трапилося, що до списку ювілярів не потрапив Богдан Бенюк... Як пояснив Михайло Захаревич, вони вітали тих, хто дні народження святкував після першого липня, а Богдан Михайлович власні п’ятдесят відзначив ще у квітні. Виплутатися із такої дещо пікантної ситуації колегам допоміг сам Бенюк. «Я свій ювілей переношу на 3 грудня, буду просити про це театр, — повідомив Богдан Михайлович. — Це якраз день народження моєї дружини Уляни, їй також виповнюється 50. Тоді й відзначимо». Театр на цю пропозицію погодився відразу.

Сезон, що розпочинається, франківці присвячують Гнатові Юрі, — у січні наступного року виповнюється 120 років від дня народження фундатора театру імені Франка. У програмі ювілейних заходів — виставка, присвячена Юрі, науково–практична конференція та прем’єра вистави «Весілля Фігаро» (режисер — Юрій Одинокий, у головних ролях — Остап Ступка, Ірина Дорошенко, Олексій Богданович, Лариса Руснак, Наталя Ярошенко та інші). Чому саме «Весілля...»? Бо саме цю виставу поставив Юра у перший сезон роботи театру. Ця прем’єра планується на 25 листопада.

У жовтні франківці презентуватимуть «Лева та Левицю» (у головних ролях — Богдан Ступка та Поліна Лазова) — вистава, що була у репертуарі Молодого театру, тепер йтиме на сцені Української драми. На грудень запланована прем’єра «Кайдашевої сім’ї», яку зараз під орудою Петра Ільченка репетирують Володимир Коляда, Наталя Сумська, Петро Панчук. З новинками, які будуть після цих прем’єр, франківці ще визначаються. Обирають, зокрема, між «Людиною з Ла–Манчі» та мюзиклом «Едіт Піаф». А ось поновити дві вистави, які вже були у репертуарі, вони пообіцяли — йдеться про «Соло для годинника з передзвоном» та «Майстра і Маргариту». Як і випустити виставу «Трагічна історія доктора Фауста», над якою працюватиме Андрій Приходько.

Осінь у франківців буде дуже напруженою. З 23 по 28 версня на сцені театру пройде фестиваль моновистав «Марія», потім Українська драма прийматиме колег із львівського театру імені Марії Заньковецької, які гастролюватимуть у Києві з 4 по 7 жовтня. У жовтні ж підопічні пана Ступки зіграють соту виставу «Пігмаліон», яку поставив ще Сергій Данченко.

Вітаючи своїх колег та побратимів із початком сезону, Богдан Ступка дав таку настанову: «Будьте уважні. Пильнуйте роботу». Вкладаючи, вочевидь, у ці слова такий зміст: про театр треба пам’ятати завжди, навіть коли тебе запросили зніматися у кіно. І принагідно розповів історію, що у МХАТі Олег Табаков увів правило, за яким деяка частина від контракту, який підписує актор театру з кіношниками, перераховується у фонд театру, і ці гроші потім йдуть на нові постановки. «О, яке погане правило...» — загули франківці. І вкотре потішилися з лояльності свого керівника, який і сам багато знімається, й інших відпускає без будь–яких відрахувань.