НОВИНИ ПЛЮС

13.09.2007

Україна просить Іран: не вбивати

Україна приєдналася до заяви Португалії, котра нині головує в Європейському Союзі, із закликом відкласти виконання всіх смертних вироків. Про це повідомив речник МЗС нашої держави Андрій Дещиця. У заяві звучить занепокоєння тим, що Іран планує стратити Бехнама Заре, котрого засудили до найвищої міри покарання ще коли він був неповнолітній. Згідно з міжнародними зобов’язаннями, які взяв на себе, зокрема, й Іран, страта неповнолітніх чи засуджених до настання повноліття заборонена. Україна разом із ЄС закликають Іран узагалі відмовитися від смертної кари.

Екс–президент Філіппін сидітиме вічно

Антикорупційний суд Філіппін виніс вирок колишньому президентові країни Джезефу Естраді — довічне ув’язнення. Естраду звинувачують у привласненні близько 400 млрд. філіппінських песо (це 77 млн. доларів), а також у зловживанні владою, повідомляє «Ассошіейтед прес». Водночас суд постановив, що 70–річний Джозеф Естрада зможе відбувати ув’язнення під домашнім арештом. Останні шість років колишній глава держави уже провів під арештом на одній із вілл у передмісті Маніли, яка належить його родині.

Нагадаємо, що Естрада отримав більшість голосів філіппінців на виборах 1998 року, але був повалений внаслідок масових протестів у січні–2001.

Прем’єр Японії пішов у відставку

Сіндзо Абе, голова уряду Японії, учора підтвердив інформацію про свою відставку, повідомляє «Рейтер». Він очолював Кабінет Міністрів усього рік, і весь цей час минув під акомпанемент скандалів, зокрема і корупційних. Крім того, в липні 2007 року правляча коаліція на чолі з Абе програла вибори до верхньої палати парламенту. Ці два чинники і змусили прем’єр–міністра заявити про свою відставку з посади. А формальною причиною стала неспроможність Абе провести через парламент законопроект про продовження японської військово–морської місії, що здійснює підтримку контингенту США в Афганістані.

Ізраїль бомбив Сирію, шукаючи атомну зброю

Літаки Ізраїля завдали ракетних ударів по території Сирії. Мотивацією командування ізраїльських ВПС стало те, що напередодні літаки–розвідники зазнімкували «підозрілі об’єкти», які «можуть виявитися ядерними об’єктами». Експерти переконані, що ракетні удари і витік подібної інформації відбулися не без «благословіння» США. Як пише американська «Нью–йорк Таймс», у Пентагоні підозрюють, що ядерні матеріали продає Північна Корея Сирії та Ірану – це залишки ядерних програм, які Пхеньяну довелося згорнути під міжнародним тиском та з огляду на скрутне економічне становище.

Росія випробувала найпотужнішу вакуумну бомбу

Таку інформацію повідомив учора представник Генерального штабу РФ Олександр Рукшин. «Результати випробувань авіаційного боєприпасу показали, що він за ефективністю й можливостями може прирівнюватися до ядерного боєприпасу», — цитує його слова «Інтерфакс». Генштабіст стверджує, що при цьому вакуумна збройна новинка «не несе шкоди довкіллю». Так точно. Тільки людей убиває.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>