«Культурні» селяни — уряду не друзі!

07.09.2007

В останні дні перед виборами коаліційний уряд Віктора Януковича, як виявилося, займається не лише партійним будівництвом, а й, на радість людям, безпосередньо виконує свої посадові обов’язки. Так, днями Кабінет Міністрів ухвалив за основу проект держбюджету 2008 року. Доходи держави, як вважає міністр фінансів Микола Азаров, наступного року мають зрости на 20 відсотків і становити 189,4 мільярда гривень. Населення України, за словами пана Азарова, вже з перших днів нового року тішитиметься низькою інфляцією — не 7,5 відсотка, як нині, а усього лише 6,8%. А зростання ВВП — 7,2 відсотка, а не 6,5 — у 2007 році, сподіваються державні чиновники, приємно грітиме кишеню кожного. Номінальний валовий внутрішній продукт, за прогнозами уряду, буде на четвертину більшим, ніж нині, і становитиме 810 мільярдів гривень.

Заяви міністра фінансів, а заодно і першого віце–прем’єра Миколи Азарова дуже бадьоро прозвучали на тлі рішучого вислову глави держави Віктора Ющенка: що він не підписуватиме бюджет–2008 без урахування своїх пропозицій про збільшення соціальних витрат. У бюджеті–2007, нагадаємо, Президент своїм правом вето буквально «видушував» з уряду соціальні доплати. До бюджету наступного року також є претензії. Так, секретаріат Президента вважає, що «кошторис» держави треба було рахувати, виходячи з ВВП 860 мільярдів гривень. А отже, і витрати на «соціалку» мали би бути більшими.

Перший заступник глави президентського секретаріату Олександр Шлапак резюмував: уряд врахував шість соціальних ініціатив Президента. Дві — про підвищення розміру допомоги багатодітним родинам та допомогу сільській медицині — враховано частково. А на ще дві пропозиції Кабмін просто заплющив очі. «Постраждалими» виявилися сільська інтелігенція та працівники зі стажем. Так, працівники соціально–культурної сфери на селі не отримали 20 відсотків надбавки до зарплати, чого вимагав глава держави, а досвідчені робітники не зможуть користуватися підвищенням коефіцієнту трудового стажу — уряд не врахував пропозиції Віктора Ющенка про перехід до третього етапу Єдиної тарифної сітки.