Цінуйте стаж

07.09.2007
Цінуйте стаж

Айстри Вікторові Ющенку від гайсинських пенсіонерів. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Президент України має намір ініціювати низку кроків, які б допомогли покращити політику пенсійного забезпечення. На його думку, передумовою змін є вдосконалення пенсійного законодавства та проведення диференціацій пенсій. Про це Віктор Ющенко заявив, перебуваючи позавчора у Гайсині — райцентрі на Вінниччині.

На зустрічі з пенсіонерами глава держави заявив про необхідність підвищити наступного року коефіцієнт страхового стажу з 1 до 1,35% та здійснити перерахунок пенсій, призначених до 2004 року. Перерахунок можна провести через осучаснення заробітку або підвищення розміру надбавки до пенсії за стаж, який перевищує мінімальний. «Сьогодні за перевищення стажу — а це 25 років для чоловіків і 20 — для жінок — виплачується 1% за рік. Цей відсоток можна переглянути в межах 1—2%», — сказав Ющенко. Президент зауважив, що в Україні є 19 законів, які регулюють пенсійне забезпечення. Це той випадок, коли багато не означає добре, бо насправді вони створюють чимало труднощів.

Після зустрічі Президент вручив пенсіонерам та інвалідам Великої Вітчизняної війни ключі від автомобілів «Славута». Глава держави також вручив ключі від квартир у новому будинку військовослужбовцям та звільненим із лав Збройних сил. Ющенко відзначив, що потреби української армії й надалі перебуватимуть у центрі уваги держави.

НАВЗДОГІН

Учора глава держави відвідав із робочою поїздкою селище Макарів і село Копилів, що на Київщині. Спілкуючись із громадою під час поїздки Макарівським районом, Віктор Ющенко розкритикував ідею референдуму, який пропонує Партія регіонів. Він іронічно підкреслив, що першим сигналом початку виборчої кампанії завжди є слова «проведення референдуму з питань статусу російської мови чи питання, пов’язані з НАТО». Насправді ж, на думку Ющенка, ніхто не збирається проводити цих змін. «Вони («Регіони») хочуть скласти враження, що це та політична сила, яка хоче це питання поставити і змінити його. Політичний авантюризм є суттю цих ініціатив, і нічого іншого», — цитує Ющенка УНІАН.