«Хлопці, ви звільнені!»

07.09.2007
«Хлопці, ви звільнені!»

Під час пікету під Мінтрансом. (Фото Володимира СТАДНІКА.)

Учора вранці на порозі двох міністерств — транспорту та надзвичайних ситуацій — зібралися по кількасот пікетувальників із прапорами «Нашої України» і «Народної самооборони». Їхня вимога — відставки Миколи Рудьковського та Нестора Шуфрича. Ці міністри мають бути звільнені з посад на виконання рішення РНБО (у вівторок Радбез назвав їх такими, що несуть загрозу національній безпеці).

Акція

«Нашоукраїнці–самбісти» заявили свою акцію як безстрокову. Тобто пікетування триватиме, доки міністри добровільно не подадуть у відставку. «Протягом липня в Україні сталося 14 залізничних аварій, це свідчить про професійну непридатність міністра Рудьковського, — пояснив учора під будівлею МНС «польовий командир» Майдану Тарас Стецьків. — Скільки треба, щоб ще згоріло лісу, щоб стало зрозуміло, що Шуфрич не справляється зі своїми обов’язками».

Звично для цього політичного сезону: переважна більшість пікетувальників — молодь, яка поводиться без особливого політичного ентузіазму, ліниво махаючи прапорами. «Шуфрич недостойний обіймати посаду міністра, — повідомив про свої претензії один хлопчина, — ліси горять, а він загасити не може. Кому таке треба? Нікому не треба». «На залізниці й так багато проблем, а при Рудьковському їх побільшало», — це вже камінь у великі шибки хмарочоса Мінтрансу, кинутий молодою дівчиною.

Реакція

Микола Рудьковський відреагував на пікет миттєво. Він ще вранці сказав, що ставиться з розумінням до демонстрантів і сприятиме їхній акції. «Ми нагодуємо їх обідами», — пообіцяв через прес–службу міністр. А вже по обіді відомство з проспекту Перемоги повідомило, що демонстрантів забезпечили мінеральною водою, тістечками, лавками, пресою, навіть обідами. На жаль, кореспонденту «УМ» не вдалося бути свідком такої доброчинності. Лавки були, преса була (газета «Товариш», друкована Соцпартією), але принаймні станом на 14.00 пікетувальники стояли ще натщесерце.

Попри це, Стецьків радить пану Миколі не тішитися. «Скільки б Рудьковський не виносив мітингувальникам чаю, кави, соку та бутербродів, це його не врятує», — зазначив «самооборонець».

Рудьковський, нагадаємо, після рішення РНБО про його відставку оприлюднив інформацію, буцімто секретаріат Президента готує на залізниці теракти. Служба безпеки вчора повідомила про створення оперативно–слідчої групи для перевірки таких заяв міністра. Але Рудьковський відмовляється давати свідчення, бо, як заявив він учора–таки в Дніпропетровську, «всі матеріали я передав СБУ раніше».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Виступаючи перед Міністерством із питань надзвичайних ситуацій, Тарас Стецьків повідомив, що «Наша Україна — Народна самооборона» надіслала в Генпрокуратуру дві заяви. Першу — стосовно неподання Прем’єром і більшістю міністрів декларацій про їхні доходи. «Згідно з українським законодавством, це тягне за собою адміністративну відповідальність, а також заборону балотуватися в народні депутати», — пояснив Стецьків (хоча для дострокових виборів таку норму було скасовано). Інше подання — на спікера розпущеного парламенту. «Ознаки злочину ми вбачаємо у тому, що Мороз 4 вересня скликав нелегітимне засідання ВР, — відзначив один із лідерів «Народної самооборони». — Ми просимо ГПУ перевірити факти і встановити, чи був у діях колишнього Голови ВР склад злочину».