І «залізо» ламається

07.09.2007

Кінець серпня і початок вересня став найбільш відповідальним періодом для українських «залізних людей», як ще називають представників тріатлону — майстрів змагатися у трьох дисциплінах. Спочатку, вже за традицією, у Запоріжжі відбувся чемпіонат України, який провели у спринтерському форматі. З’їхалися на нього майже всі найсильніші спортсмени країни, щоправда, за винятком лідера у чоловіків — киянина Володимира Полікарпенка. Жіноча молода зірка, Юлія Єлістратова з Житомира, участі в індивідуальних змаганнях не брала.

За умов 38–градусної спеки першим 750 м плаванням, 20 км на велосипеді і 5 км бігом подолав Андрій Глущенко з Кіровограда. Срібна й бронзова нагороди дісталися представникам Дніпропетровщини — Святославу Цвєткову й Сергію Дрозду. У жінок призерками стали Інна Рижих із Дніпропетровська, запоріжанка Олеся Дереза й донеччанка Ірина Павлищева.

Цьогорічний чемпіонат світу приймали «північні ворота Німеччини» — портове місто Гамбург. Тут уже довжина дистанції, яку долали українці в рідних стінах, випала лише на долю юніорів — спортсменів віком до 19 років. А старші тріатлоністи мусили долати 1,5 км плаванням, 40 км — на велосипеді та 10 км — на своїх двох. Найкращим результатом наших спортсменів стало четверте місце Юлії Єлістратової у змаганнях юніорок. Серед дівчат віком до 23 років Інна Циганок показала 12–й час. Дорослі українці «зламалися», не діставшись до фінішу: Глущенко зійшов з дистанції ще на велосипеді, а Полікарпенко вже в бігу. У жінок Олеся Пристайко фінішувала 54–ю.

Попри не надто приємні результати, показані в Гамбурзі, українці вже мають дві ліцензії на Олімпійські ігри–2008. Їхніми власниками є Полікарпенко й Єлістратова. Решта ж можуть спробувати потрапити до Пекіна, вдало виступивши на етапах Кубка світу наступного року.