Без онуч і нарядів по кухні

30.08.2007
Без онуч і нарядів по кухні

Цi хлопцi служитимуть уже не в кирзяках i допотопних онучах. (Фото Прес-КІТ.)

                «Помаранчевий» міністр оборони Анатолій Гриценко — перший, хто заговорив про необхідність провести в армії кардинальні реформи, зокрема й «побутові».

                «Ми робимо конкретні кроки, щоб позбутися армійських стереотипів, сформованих у минулому столітті», — заявив днями Анатолій Гриценко, перебуваючи з робочою поїздкою у Львові. За його словами, нині у цьому напрямі пройдено добрий шмат роботи. А тому вже з осені призовники, які поповнять лави Збройних сил України, не знатимуть, що таке онучі. Натомість усім роздадуть комфортне взуття і шкарпетки, зникне різниця в якості одягу між рядовим і офіцером.

                Окрім того, відпаде і чимало побутових клопотів, які не завжди йшли на користь війську. Наприклад, уже сьогодні у 177 військових частинах відмовилися від чергування солдатів на кухні, чищення картоплі тощо. «Цим займаються комерційні структури, які виграли відповідний тендер на обслуговування. Протягом наступного місяця на ідентичний режим перейдуть ще понад 177 військових формувань, а до закінчення року — решта. Все це покликане сприяти професійності нашої армії», — наголосив Гриценко.

                У ЗСУ навіть знайшли спосіб, як не чекати на милостиню від уряду у вигляді додаткових коштів на глобальні реформи. Як розповів «УМ» старший офіцер управління прес-служби Міністерства оборони підполковник Костянтин Саділов, вихід із ситуації знайшли фінансисти МО, і він досить простий. Нам слід рухатися вперед, і якщо нині немає грошей на всі нововведення, ми спробували власними силами їх знайти. Ситуація доволі нехитра. Приміром, існують дві військові частини. Різниця у тому, що в одній із них діє стара система харчування, а іншу обслуговує комерційна структура, яка виграла тендер. Там, де діє стара схема, чималі гроші необхідні на закупівлю продуктів, їх доставку, а це і пальне, і машинне масло, і витрати на електроенергію та посуд тощо. Таких чинників дуже багато. А у військовій частині, яку обслуговує приватна структура, про це не думають — там це турбота переможця тендеру. Причому витрати на оплату таких послуг удвічі менші, ніж на приготування їжі самотужки». Така система існує у всіх розвинених демократичних країнах світу.

                 За словами міністра оборони, імовірно, вже з 1 січня наступного року Кабінет Міністрів запровадить ще і єдині стандарти грошового забезпечення для всіх силових відомств нашої держави. Відповідне питання уже схвалене після засідання уряду і наразі очікує на підпис Прем'єра Віктора Януковича. Іншими словами, таким чином буде ліквідовано дисбаланс грошового забезпечення різних силових структур. При цьому, запевнив Анатолій Гриценко, фінансування оборонної галузі навіть зросте на 7 — 8%.

                На шляху до створення професійної армії стоїть і гостра необхідність заохочувати юнаків служити у ній. Відтак із 2008 року втричі зросте грошове забезпечення для солдатів строкової служби і курсантів, яке сьогодні складає лише 51 гривню. «На моє переконання, зараз держава має фінансові ресурси, щоб для найбільш вразливої категорії військовослужбовців невідкладно ввести у дію цю постанову», — сказав Гриценко.

 

А ТИМ ЧАСОМ

Усі МіГи буде модернізовано

                Днями Міністерство оборони затвердило план модернізації основного бойового літака Збройних Сил України — винищувача МіГ-29. Ця програма проводитиметься в два етапи і розрахована до 2010 року. «Ціна питання» — 43 млн.гривень. Окрім того, Міноборони планує придбати близько шести десятків модернізованих варіантів цього винищувача. Відтак протягом шести років Україна повністю замінить парк своїх винищувачів.

                Про такі плани повідомив міністр оборони Анатолій Гриценко, перебуваючи у Львові. Місце було обрано не випадково, адже Львівський державний авіаремонтний завод названо головним виконавцем робіт з модернізації МіГів. Утім, як зазаначає газета «Коммерсант», за словами міністра, один завод з таким масштабним завданням не впорається, тому разом із ним будуть кооперуватися ще з вісім підприємств, переважно всі — вітчизняні.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>