У дні свята — до електорату!

28.08.2007
У дні свята — до електорату!

Луценка здивували цiни на м’ясо.

                Три вихідні дні з п'ятниці до понеділка окремі лідери політичних сил провели не у столиці, а в регіонах України. В кожного був свій окремий тур та своя агітаційна «замануха» для електорату. На мітингах, ринках, історичних місцях багато обіцяли, зобов'язувалися та пропонували нові ідеї розвитку країни. Не обійшлося без ексцесів. Так, у місті Ромни  ще напередоднi, у четвер, три десятки молодиків-кікбоксерів намагалися зірвати виступ одного з лідерів блоку «Наша Україна — Народна самооборона» В'ячеслава Кириленка, але охоронцям таки вдалося відтіснити їх від сцени. А як відбувалася святкова агітація в інших містах i селах?

 

Легендарне м'ясо Януковича для Луценка

                 Наймобільнішим та найактивнішим виявився лідер «Нашої України — Народної самооборони» Юрій Луценко, який за вихідні встиг побувати у чотирьох регіонах України. Ще у четвер він перебував на Харківщині — у місті Первомайськ, де заявив про необхідність законодавчо затвердити механізм можливого відкликання мерів, бо вже зараз потрібно достроково переобирати мера Києва Леоніда Черновецького та мера Харкова Михайла Добкіна, які дискредитували себе на займаних посадах.

                А вже у Харкові, на Центральному ринку, Луценко намагався знайти м'ясо по 12 гривень за кілограм, обіцяне урядом Януковича. Але не вдалося: за 12 гривень лідер НУНС придбав лише 400 грамів яловичини, а ще кілограм м'яса йому продали за 28 гривень. «Це ціна брехні Януковича, який не вміє ніколи виконувати обіцяного: ні підняти пенсії, ні понизити житлово-комунальні тарифи, ні зменшити ціну на м'ясо, як було легендарно обіцяно i рекламувалося в роликах Партії регіонів», — обурився відомий покупець. М'ясо він віддав літній жінці, яка просила милостиню.

                День незалежності пан Луценко відсвяткував у рідному Рівному, де за його ініціативи було встановлено справжній співочий рекорд: о 14 годині на центральній площі міста майже три тисячі людей одночасно заспівали Державний гімн України. Усіх охочих взяти участь у рекорді реєстрували в НУНС, бажання виявили й іноземні гості з Франції, Італії, Росії, Литви, Німеччини, Польщі, які приїхали на Сьомий міжнародний молодіжний фестиваль традиційної народної культури «Древлянські джерела».

                Уже наступного дня Луценко агітував на Черкащині. У Корсунь-Шевченківському він заявив про необхідність прирівняти посаду вчителя до статусу держслужбовця. А в Черкасах відкрито запросив лідера ПР Віктора Януковича до участі у публічних дебатах. «Я хочу бачити пана Януковича навпроти себе, аби він довів мені свою правоту, а я довів би йому свою. Нехай виборці роблять висновок, хто є безвідповідальним обіцяльником, а хто чітко розраховує і гарантує виконання своїх програм», — зазначив він, адже «Треба не лише красуватися у ролі вождя, але й відповідати на гострі питання опонентів».

                 У Хмельницькому Луценко переконував у шкідливості двопартійної системи у Верховній Раді, яка може знову «зіштовхнути лобами Схід i Захід». На мітингу він пообіцяв, що очолюваний ним блок після перемоги на виборах замінить керівників силових відомств та проведе реформу в судовій і правоохоронній системі.

                 Натомість інший лідер НУНС В'ячеслав Кириленко у Сумах заявив, що його блок уже в перший день роботи нової ВР зобов'яже Януковича проголосувати за скасування депутатської недоторканності. До того ж ще раз запевнив, що «ніякої широкої коаліції з Януковичем не буде». «Наш найближчий союзник — це Блок Юлії Тимошенко, і з ним ми будемо формувати коаліцію», — підкреслив він.

Ізмаїл встояв, але «прорив» був

                 Такої ж думки притримується i Юлія Тимошенко, яка в ці дні презентувала на Одещині «сьому лінію «Українського прориву». За її словами, вона хоче створити у майбутньому парламенті самодостатню політичну силу, щоб по-справжньому змінити країну. На зустрічі з виборцями в Ізмаїлі пані Тимошенко говорила про піднесення вітчизняної економіки, що має працювати для добробуту народу, а не окремих кланів, й наголосила, що БЮТ має намір припинити в подальшому приватизацію стратегічних підприємств.

                Лідерка БЮТ просто на зустрічі з виборцями підписала зобов'язання блоку перед українськими моряками та докерами, акцентувавши при цьому, що тим самим очолювана нею політична партія бере відповідальність за реалізацію наміченої «сьомої лінії «Українського прориву» — у транзитній галузі. Вона нагадала, що «Україна має найбільший транзитний потенціал у Європі, який, на жаль, унаслідок незбалансованої політики кожної із влад, що міняються, використовується усього на 50%».

                 Ключові моменти зобов'язання: переглянути програму комплексного розвитку морських торговельних портів України, зробити її сучаснішою та збалансованішою по ресурсах і затвердити на одному з перших засідань уряду. Закласти в Держбюджет-2008 головні параметри комплексної програми розвитку морських торговельних портів. Продовжити розбудову транспортних коридорів.

                Торкнувшись проблем заробітної плати, лідер політблоку сказала, що передбачає «три шляхи підвищення рівня життя людей». Перший — прибуток підприємств має належати не тільки капіталу, а й людям, які його створюють на підприємствах. Другий шлях: ухвалення закону, що зобов'яже підприємців щоквартально виплачувати на дрібні акції повний обсяг прибутку, який припадає на цей відсоток. Третій крок — можливість купувати на заробітну плату цінні папери під державні гарантії, а також законодавче забезпечення виплат дивідендів на ці папери.

                А на передвиборчому мітингу в Одесі Юля закликала виборців не розпорошувати голоси на виборах. «Не розчаровуйтесь, не опускайте рук, не голосуйте за партії, про справи яких ви не знаєте і не розумієте, що і для чого вони роблять. Зараз важливо зібрати голоси в один кулак і зробити так, щоб «український прорив» відбувся», — наголосила лідер БЮТ. Багатолюдний мітинг в Одесі закінчився 20-хвилинним салютом. Наступного дня Юлія Тимошенко відвідала Луганськ.

Ярмарок «донецьких»

                Віктор Янукович у ці дні не агітував, хіба що влаштував у Полтаві виїзне засідання уряду, як продовження передвиборчого політичного торжища. Два місяці тому Прем'єр уже «засідав» у Полтаві разом із провідними міністрами саме з питань АПК та ЖКГ. То що, всі аграрії й комунальники держави живуть і працюють на Полтавщині? Насправді ж така підвищена увага урядовців до цього краю продиктована «порубіжністю» за політичними симпатіями, яку над усе прагнуть «осідлати» сьогодні провідники «донецьких». Друге пришестя сюди пана Януковича у рамках згаданих гастролей планували приурочити до Сорочинського ярмарку, та він не наважився конкурувати тут із Президентом.

                А виїзне засідання Кабміну таки нагадувало передвиборчий ярмарок — всі місця, де зупинявся «дорогий Віктор Федорович», заздалегідь обставлялися сотнями знайомих ще з Сорочинського ярмарку проплачених «живих манекенів» із символікою та прапорами Партії регіонів.А під обласним «білим домом», де засідав Кабмін, виставили ще й близько півсотні (!) порожніх наметів із розпізнавальними знаками «донецької» партії. На піар-акцію ПР у робочий час злетілися-з'їхалися не тільки майже всі міністри (значна частина з них — ще й кандидати в нардепи за списком тієї ж таки Партії регіонів) із численним почтом, а й заступники голів облдержадміністрацій, науковці, фахівці суміжних галузей, то чи не занадто дорого обходяться такі урядові передвиборчі тусовки державній казні?

                Протестуючи проти подібного застосування адмінресурсу, приміщення, де відбувалося виїзне засідання Кабміну, пікетували місцеві повпреди блоку НУНС, окрім гасла-транспаранта «Полтава з Президентом», принесли сюди не менш промовисті «гостинці» для Прем'єра — величезне поролонове яйце, лоток для цього «стратегічного» натурпродукту та чималенького гарбуза...

                Натомість урядовці говорили про одне: погано було тільки під час півторарічного урядування «помаранчевих», а зараз усе добре й далі під нашим наймудрішим керівництвом буде ще краще. Явний перебір у таких заколисуючих словесах, здавалося, помітив навіть Віктор Янукович, дорікнувши підлеглим за те, що вони старанно обходили тему різкого підвищення цін на продовольчі товари.

Смак грошей від Литвина

                Волинський рейд здійснив на вихідних Володимир Литвин, який побував i на Житомирщині, i на Вінничині, i на Рівненщині, i в Луцьку. У Вінниці він припустив, що дострокові вибори-2007 слід розглядати як п'ятий тур президентських виборів-2004. Мовляв, помаранчеві та біло-сині досі сваряться, натомість очолюваний ним блок пропонує третій варіант рівноваги в Україні. Вже на Рівненщині пан Литвин виступив за встановлення погодинної оплати праці не менше як 25 гривень за годину. На його думку, тоді люди зароблятимуть більше, особливо на селі.

                «Я хотів би, щоб чоловіки мали цю гордість. Щоб вони знали смак грошей, а не лише продавлений диван, пляшку пива та футбольну передачу», — піклувався про чоловічу стать колишній спікер ВР. Тож на радощах, але вже у Дубно, він продовжив — мовляв, варто скоротити державний управлінський апарат вдвічі. Та й узагалі, необхідно формувати уряд на професійній основі, бо нині в Кабміні повно непрофесіоналів.

                У Володимир-Волинському лідер Блоку Литвина заявив про необхідність встановити державне регулювання цін на основні продукти харчування (мабуть, ціни на м'ясо від Януковича йому теж не до смаку). На думку Литвина, держава повинна закуповувати продукти, а потім, через систему державного резерву, продавати на ринку за встановленими цінами.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>