Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

21.08.2007
Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

(Михайла МАРКIВА.)

                Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату.

                Перебуваючи напередодні на Сорочинському ярмарку, глава держави відзначив, що скасування депутатської недоторканності — для нього не шоу. «Хотів би сказати Прем'єру і тим людям, які стоять за такою поведінкою: про скасування привілеїв я говорю серйозно. Я не конкурую сьогодні у виборчій кампанії, але мені потрібні союзники, партнери, щоб провести ці рішення в українському парламенті», — заявив тоді Президент. Вчора ж він детальніше пояснив свою позицію: «Влада для народу, а не для політиків, тому я наполягатиму на тому, щоб депутатська недоторканність була скасована! Всі мають бути рівними перед законом. — Коли я свого часу розмовляв з одним із прокурорів, він мені повідомив, що Генпрокуратура має доведені матеріали, які можна передавати до суду, стосовно вісімнадцяти народних депутатів! Однак відсутній механізм порушення кримінальних справ через недоторканність. Хоча я переконаний, що ця цифра занадто оптимістична. У парламенті таких депутатів значно більше».

                Надважливим питанням Президент вважає проведення чесних виборів. «Ми повинні максимально чесно, справедливо, винятково у правовому полі забезпечити проведення виборчої кампанії. Починаючи від того, що є закон про вибори, який, здається, врахував пропозиції всіх політичних учасників», — зазначив він, закликавши політичні сили, які беруть участь у виборчих перегонах до Верховної Ради, прямувати «правильною, чесною політичною дорогою». Адже «мені прикро, що, їдучи українськими дорогами, починаючи від політичної реклами, бачиш методи і способи політичної поведінки, мета якої — не запропонувати власне бачення формування достатку, розквіту країни, а через авантюри, політичну хитрість дискредитувати когось», — сказав Президент. Слова ці були адресовані Партії регіонів, яка останнім часом справно копіює усі ініціативи, з якими виступає або глава держави, або «Наша Україна — Народна самооборона».

                Третім озвученим месиджем під час прес-конференцiї стала тема підвищення соціальних стандартів. Президент України висловив думку, що уряд таки може «покращити наше життя вже сьогодні», проте, з якихось причин цього досі не зробивши, команда Януковича запустила «в народ» нові обіцянки, що поліпшення ось-ось прийде. «Я це кажу як економіст і колишній голова Національного банку України. Наша держава має колосальні можливості для економічного зростання. Чому динаміка росту ВВП потужна і складає 8%, а зарплати збільшилися всього на 11%? Куди діваються гроші? — резонно зауважив Віктор Ющенко. — Поки я Президент, питання соціальних реформ стоятиме на порядку денному як у Кабінеті Міністрів, так і у Верховній Раді».

                «Я сьогодні говорив своєму апарату, говорив Прем'єру, хочу сказати депутатам, що Україна буде мати пакет економічних реформ, спрямований на радикальну зміну соціального обличчя країни, — наполягав на своєму Президент. — А намагання перехопити чиїсь щирі наміри і гасла, як покращити життя українців, — лише спекуляції з метою когось дискредитувати. Це як у пісні: є голос — співаєш, немає — підспівуєш».

                Імовірно, більш детально ключовi постулати вiд Президента будуть озвучені під час урочистого виступу на Дні незалежності. Однак у тому, що названо далеко не все, що потребує негайного вирішення, сумніватися не доводиться. Так, на запитання, як він ставиться до намагання приватизувати Одеський припортовий завод без конкурсу напередодні виборів, Віктор Ющенко відповів, що це — елементарний дерибан державної власності. «У мене насторожене почуття до інституцій чи сил, які ініціюють проведення приватизаційного процесу, бо переконаний, що чинна виконавча влада, інститут Фонду держмайна нездатні провести неупереджену, об'єктивну і конкурсну приватизацію. У цих умовах, коли з однієї сторони є відчуття шабашу, бо треба до виборів роздерибанити максимально все, що можна, проекти такого роду не варто ініціювати і проводити», — натякнув, очевидно, на соціалістів Ющенко. 

                І чи не вперше категорично прозвучало ставлення Президента до створення у майбутньому парламенті коаліції пропрезидентських сил з Партією регіонів. «Я не вітаю такий розвиток ситуації. Треба мати не лише з ким об'єднуватися, а й навколо чого. З Партією регіонів спільного мало, зважаючи на те, що ця політична сила фактично відкликала свій підпис під Універсалом», — підкреслив Ющенко. Що ж до висловлювань екс-спікера Олександра Мороза і комуністів про намір провести референдум про недовіру Президенту, Віктор Ющенко спокійно зазначив, що для цього потрібні принаймні підстави. «Від мене вони їх не дочекаються. Це все — спекуляції політичних сил, майбутнє яких через їхні вчинки вже окреслене історією. Окрім цього, є ще український народ, який, переконаний, вже дуже скоро дасть оцінку цим політичним вождям з минулого».

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Лускання сфер на ідейному секонд-хенді

    Геніальний вчений Володимир Іванович Вернадський — засновник і перший президент української Академії наук — розробив учення про ноосферу. «Ноос» грецькою означає «розум». А вчення полягає в тому, що поки «хомо сапієнс» ходив iз дубцем на мамонта та бив на собі доісторичні воші, сферою його життя була біосфера. Коли ж «хомо» подорослішав і, чухаючи потилицю кликом шаблезубого тигра, зробив своє перше відкриття, а потім — ще відкриття, і ще, і ще, і ще — навчився робити щеплення і літати в космос — сферою його життя стала ноосфера. Наукою і творчістю, силою інтелекту і розмаїттям фантазії, волею до знань людина змінила своє середовище. Щоб iти вперед. Щоб не зупинятися. >>