НОВИНИ ПЛЮС

18.08.2007

Перу в жалобі

                У Перу оголошено триденний загальнонаціональний траур за жертвами руйнівного землетрусу, який забрав життя багатьох сотень людей. Рятувальні загони продовжують розбирати руїни будинків у провінційному місті Піско та сусідніх із ним селах за 200 кілометрів на південний захід від столиці Ліми. Морги та шпиталі в районі катастрофи переповнені, тому знайдені тіла загиблих складають прямо на вулицях. З огляду на це не відома точна кількість жертв. Бі-Бі-Сі повідомляє про щонайменше 450 загиблих, а «Ассошіейтед пресс» — про 510. Президент Алан Гарсія наказав закрити на три дні всі офіси та інші громадські будинки, включно з школами, військовими базами та музеями. За повідомленням представниці ООН Маргарети Вальстрем, у зоні лиха зруйновано до 80 відсотків будинків. ООН уже надала допомогу потерпілим районам на суму один мільйон доларів.

«Ендевор» повернеться на Землю з діркою

                Американська аерокосмічна агенція НАСА повідомила позавчора ввечері, що немає потреби в терміновому ремонті пошкодженої обшивки космічного корабля «Ендевор». На думку фахівців НАСА, човник може безпечно повернутися на Землю, не ризикуючи виходом у відкритий космос та ремонтом у таких умовах пробоїни в термоізоляційному покритті корпусу, яка утворилася при старті корабля. Але збільшений з 11 до 14 діб термін перебування корабля в космосі залишається незмінним. Корабель має відстикуватися від Міжнародної космічної станції 20 серпня і повернутися на Землю 22 серпня.

Росія має великі бомби і право вето

                Сполучені Штати закликали Раду Безпеки ООН прийняти заяву в зв'язку з порушенням повітряного простору Грузії російськими літаками та падінням 6 серпня бомби на її території. США назвали цей інцидент «ракетним нападом на Грузію». Москва відхилила ці звинувачення і заблокувала прийняття рішення РБ ООН, мотивувавши це тим, що російська делегація лише відбула в четвер до Грузії для проведення власного розслідування.

Пожежі в передмістях Афін

                У північному передмісті Афін лютує лісова пожежа, згоріли кількадесят будинків. Сильний вітер та висока температура сприяють швидкому поширенню вогню. Кілька сотень мешканців цього багатого передмістя, що за 20 км від центру столиці Греції, змушені залишити свої будинки. Щонайменше 10 осіб потрапили до лікарень з отруєннями органів дихання. Влада повідомила, що пожежі розпочалися одночасно в чотирьох різних місцях, це наводить на думку про сплановані підпали.

Дострокові вибори в Греції

                Прем'єр-міністр Греції Костас Караманліс прийняв рішення про проведення дострокових парламентських виборів 16 вересня і вчора формально склав відповідне подання президенту.

                На виборах у березні 2004 року консервативна партія Караманліса «Нова демократія» здобула 165 з 300 парламентських місць і сформувала свій уряд, який, утім, за три роки перебування при владі був причетний до низки корупційних скандалів. Речник уряду Теодор Русопулос повідомив пресі, що глава уряду вирішив провести дострокові вибори, щоб отримати новий мандат довіри для проведення реформ. Опитування громадської думки показують, що тепер «Нова демократія» лише незначно випереджає опозиційну Соціалістичну партію.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>