Нас кличе у мандри дорога

18.08.2007
Нас кличе у мандри дорога

Урочистий крок очiльникiв блоку: вiд Святої Софiї — у вибори. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

                Учасники виборів, пройшовши реєстрацію в Центральній виборчій комісії, розпочинають виборчі тури. Вчора вранці на Софійській площі в Києві зібралася передовиця блоку «Наша Україна — Народна самооборона» — Юрій Луценко, В'ячеслав Кириленко, Анатолій Гриценко, Арсеній Яценюк та Микола Катеринчук. Після невеликого мітингу вони сіли в автобус, пофарбований у «нашоукраїнські» помаранчеві та «самбістські» вишневі кольори, і подалися в першу область свого агітаційного турне — на Сумщину.

                Кількасот демонстрантів, переважно молодь, утворили на Софійській площі живий коридор. Він вів до дороги, де знаходився вишнево-помаранчевий автобус «Нашої України — Народної самооборони». Журналісти стояли в тому коридорі, і ніхто не помітив, як збоку біля сцени зібралися Юрій Луценко та два міністри — Анатолій Гриценко та Арсеній Яценюк. Невдовзі до них підійшов Микола Катеринчук у компанії Ольги Герасим'юк і Руслана Князевича.

                Аж тоді, коли до лідерів побігла баба Параска, народ потягнув голови у бік, і побачив зовсім поруч Луценка та компанію. «Чого це ви агітуєте за чужу партію?» — жартома спитав Луценко в Параски, натякаючи на те, що бабця була на мітингу БЮТ під ЦВК. Параска Королюк відповіла, що нікого не зраджувала. А поки говорила, то так завелася, що якби потрапила у Верховну Раду, то точно перекричала б усіх депутатів.

                Найбільше тішилися ті, хто потрапив на Софійську площу спонтанно: просто на бруківці перед собором можна було сфотографуватися з міністрами, тим же Луценком. Підійшов В'ячеслав Кириленко. Луценко привітався, подивився на костюм колеги і жартома, мабуть, спитав його, чи не буде спекотно. Кириленко звів плечима: «Грималюк (режисер акції. — Авт.) сказав прийти у темному костюмі». Сам Луценко був у джинсах та сорочці в смужечку. Заграли барабани, Тарас Грималюк узявся підштовхувати політиків до сцени.

                Протягом останнього часу основою виступів «нашоукраїнців» було скасування депутатської недоторканності. Говорили про неї й учора. Але «фішкою» мітингу стала агітаційна поведінка Партії регіонів, яка ступила у сліди «помаранчевих» і почала й сама пропонувати то скасування недоторканності, то збільшення виплат за народження дитини...

                «Сьогодні наші опоненти перетворилися в політичних папуг, — почав Микола Катеринчук. — Вони повторюють наші гасла, адже своїх ідей у них немає». Арсеній Яценюк додав: «Ми не беремо участі в параді обіцянок».

                В'ячеслав Кириленко ще й виявив в ініціативах «регіоналів» явні протиріччя. «Зараз Янукович обіцяє підняти до небес допомогу при народженні дитини. А ще в грудні Азаров заперечував будь-яку необхідність цієї допомоги, — нагадав минулорічні бюджетні баталії Кириленко. — Ми знаємо ціну таким обіцянкам». Про «помаранчевих» же лідер «Нашої України» заявив, що «ми завжди виконуємо те, що кажемо» і нагадав, що першим програму збільшення допомоги при народженні дитини реалізував Президент, коли «багатьом вона здавалася фантастикою».

                Юрій Луценко підхопив м'яч від колег і зауважив, що «наші опоненти обіцяють багато, але нічого не виконують». «Де газ за 50 доларів, зниження ціни на хліб, м'ясо, де «покращення нашого життя вже сьогодні», як це обіцяли нам «регіонали», — запитував Луценко. — Прийшов час «отвєчать за базар», Віктор Фьод'рич».

                Виступи політиків супроводжувалися випусканням у небо сотень, якщо не тисяч, повітряних кульок. Помаранчеві та вишневі сфери злетіли, оминули дзвіницю Софії і подалися ввись.

                «Нашоукраїнці» ж сіли в автобус і поїхали. Перший регіон — Сумщина. Юрій Луценко мав відвідати Глухів, а інші представники блоку — Лебедин і Білопілля. Вчора ввечері на центральній площі Сум відбулася спільна акція лідерів блоку «Для людей, а не для політиків».

                Затим маршрут передовиці «НУ — НС» проляже через Полтавщину та Кіровоградщину.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

                Блок Юлії Тимошенко почне виборчий тур у понеділок. Тимошенко поїде на Дніпропетровщину. «Я в понеділок починаю свій виборчий тур з того міста, де я народилася, де пройшло моє дитинство. Це — Дніпропетровськ. Далі я буду дуже велику кількість часу витрачати на спілкування з людьми східних регіонів», — розповіла сама Тимошенко в ефірі «5-го каналу».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>