НОВИНИ ПЛЮС

17.08.2007

Повернення Беназір Бхутто?

                Сполучені Штати делікатно, але рішуче тиснуть на президента Пакистану Первеза Мушаррафа з вимогою поділитися владою з колишнім прем'єр-міністром (1988—1990 та 1993—1996) Беназір Бхутто, повідомила вчора газета «Нью-Йорк таймс». Бхутто, яка перебуває тепер в еміграції у Лондоні та Дубаї, має повернутися на пакистанську політичну сцену в ролі прем'єр-міністра. Це, на думку Білого дому, допомогло б розрядити гостру політичну кризу в Пакистані, спричинену зростаючим впливом ісламістів та послабленням позиції Мушаррафа. «Нью-Йорк таймс» пише, що Бхутто вже провела таємні переговори про розподіл влади в Пакистані з американською адміністрацією, послом США при ООН Залмаєм Халілзадом та з самим Первезом Мушаррафом, з яким зустрічалася 27 липня в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Армія Ірану записана в терористи

                США мають намір внести до свого списку терористичних організацій світу Революційну гвардію Ірану. Це стане світовим прецедентом, оскільки досі жодна країна не оголошувала армію іншої країни терористичною організацією.

                Революційна гвардія нараховує більше 100 тисяч військовослужбовців і є частиною регулярної іранської армії. Гвардія була створена під час ісламської революції 1979 року і тепер підпорядковується безпосередньо іранському духовному лідеру аятолі Алі Хаменеї. Вона має власні літаки, кораблі, пускові ракетні установки та тренувальні табори. Саме гвардійський патруль перехопив та заарештував у квітні цього року 15 британських моряків, які на своєму катері порушили іранські територіальні води.

Аббас ізолює опозицію

                Палестинський президент Махмуд Аббас видав декрет, яким практично позбавив можливості радикальну палестинську організацію ХАМАС, яка перемогла на попередніх парламентських виборах, брати участь у наступних. Декрет змінює виборче законодавство так, що у виборах мають право брати участь лише ті політичні сили, які визнають політичну програму Організації визволення Палестини, тобто союзу політичних угруповань, створеного свого часу попереднім палестинським лідером Ясиром Арафатом. Хоча ХАМАС у декреті не згадується, але документ спрямований саме проти цієї організації.

Довічний президент Уго Чавес

                Президент Венесуели Уго Чавес заявив про намір внести до Конституції поправки, які дозволять йому залишатися на цій посаді довічно. У відповідності з діючим законодавством, Чавесу доведеться піти у відставку 2012 року після закінчення другого президентського терміну. Чавес вважає, що обмеження двома термінами потрібно скасувати для того, щоб «Венесуела не сповзла в бік капіталізму» і він встиг «збудувати в країні соціалізм».

Італійська мафія стріляла в Німеччині

                Німецька поліція повідомила, що шестеро чоловіків, застрелених у ніч із вівторка на середу, тіла яких були виявлені в двох автомобілях неподалік від залізничного вокзалу німецького міста Дуйсбург, є італійцями з містечка Сан-Люче. Вони стали жертвами зведення рахунків між різними мафіозними угрупованнями.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>