НОВИНИ ПЛЮС

16.08.2007

Небезпечний Афганістан

                Серед афганців зростають ворожі настрої до розташованих в їхній країні військ НАТО, що пов'язано з численними жертвами серед цивільного населення під час проведення військових операцій Альянсу. Цей фактор є однією з причин зростання кількості жертв серед контингенту НАТО. Позавчора в Афганістані загинув перший військовослужбовець із польського контингенту. Підпоручика Лукаша Кіровського смертельно поранили під час патрулювання. Вчора вранці в результаті бомбового замаху на околиці Кабула троє німецьких військовослужбовців загинули та один отримав поранення, коли їхній патрульний автомобіль наїхав на міну. Відповідальність за замахи взяли на себе таліби.

Референдум про незалежність Шотландії

                Уряд Шотландії, створений чотири місяці тому на базі націоналістичної Шотландської національної партії, оприлюднив плани проведення референдуму про незалежність Шотландії від Великої Британії. Проти такого опитування виступають три пробританські опозиційні партії. Уряд меншості прем'єр-міністра Алекса Салмонда не розраховує на позитивний результат такого референдуму, оскільки, за опитуваннями, більшість шотландців надалі бажають залишатися в складі Об'єднаного Королівства. Це, швидше, спроба уряду добитися від Лондона ще більших автономних повноважень. Питання референдуму сформульовано наступним чином: «Погоджуєтеся ви чи ні, щоб уряд Шотландії обговорив угоду з урядом Об'єднаного Королівства про надання Шотландії незалежності». Дата референдуму ще не призначена.

Нетаньяху став лідером ізраїльських правих

                Колишній прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху переміг на виборах голови правої ізраїльської партії «Лікуд». За нього проголосували 73 відсотки членів партії, а його головного суперника, радикального єврейського поселенця Моше Фейгліна, підтримали 23 відсотки однопартійців. Такі результати голосування подано вчора. Нетаньяху з 2005 року має найвищі рейтинги серед ізраїльських політиків і він є головним претендентом на прем'єрське крісло після чергових парламентських виборів 2010 року, якщо непопулярний діючий уряд прем'єр-міністра Ехуда Ольмерта протримається до того часу. У випадку дострокових виборів «друге пришестя» Нетаньяху відбудеться ще раніше.

У Дуйсбурзі, як у Чикаго

                Тіла шести молодих чоловіків, які померли від вогнепальних пострілів у голову, знайшла вчора о 2.30 ночі поліція німецького міста Дуйсбург. П'ять трупів лежали в двох машинах, припаркованих неподалік залізничного вокзалу, а шостий молодик помер від поранень по дорозі до шпиталю. Поліція не встановила, хто був нападником і які мотиви вбивств.

До школи в бронежилеті

                Британська фірма «Блейдраннер», яка розташована у східному передмісті Лондона і спеціалізується на пошитті захисного одягу для поліції, почала пропонувати шкільну форму з додатком кевлару — матеріалу, що використовується при виготовленні куленепробивних жилетів. Це реакція на побоювання батьків у зв'язку з усе частішими актами насилля в британських школах, зокрема застосування ножів, повідомляє Бі-Бі-Сі. Лише впродовж цього року від ножових поранень загинули семеро лондонських старшокласників. Дитяча форма, блейзери та светри, якi мають кевларове покриття, коштує 130 фунтів стерлінгів (приблизно 1300 гривень). Наразі таку «форму» придбали батьки лише п'ятьох учнів із різних шкіл Лондона.

Небезпечна Барбі

                Американська компанія «Мат тел» вилучила з продажу у різних країнах світу чергові 18 млн. дитячих іграшок, які на її замовлення були виготовлені в Китаї. 10 днів тому компанія вже вивезла з магазинів 1,5 млн. китайських іграшок з огляду на небезпечно високий вміст свинцю в барвниках, які використовувалися при їх виготовленні. Приблизно 80 відсотків усіх іграшок виготовляють у Китаї. У вилучених цього разу іграшках також виявлено підвищений вміст свинцю або маленькі магніти, які легко відстають від Бетменів, Барбі та інших іграшок і які можуть проковтнути малюки. З 18,2 млн. відкликаних із продажу іграшок 21 типу в США вилучено 9,5 млн., а решту в інших країнах світу, де фірма має торговельні відділення. Зокрема, 165 тис. — у сусідній з нами Польщі, 49 тис. — у Великій Британії та Ірландії, де вже продано 1,9 млн. таких іграшок.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>