А перевірили, хто був у жіночому платті?

16.08.2007
А перевірили, хто був у жіночому платті?

Янукович стає доторканним. Не тільки для жінок... (Фото РЕЙТЕР.)

                На керівника Кабінету Міністрів неприємності останнім часом чигають на кожному кроці. То вибори, в які ніхто не вірив, таки відбудуться, то опозиція нерви на міцність випробовує своїми ініціативами. Тільки-но повернулася людина з дрімучого Алтаю, у спогадах ще прогулянки, шамани і світанки над казаном з юшкою з риби, а немилий серцю Київ не дає розслабитися ні на мить. Учора вранці, як повідомив сам Віктор Янукович, у центральній частині столиці трапилася надзвичайна подія. На території урядового комплексу, що суворо охороняється, через безвідповідальні дії особистої охорони на Прем'єр-міністра України, який перебував під час виконання службових обов'язків, спробували напасти невстановлені суб'єкти — орієнтовно жіночої статі. Своїми агресивними діями зловмисники, знову ж таки, за твердженням Віктора Федоровича, змусили його переглянути свої життєві принципи та змінити деякі політичні пріоритети.

 

Ти подобаєшся мені! Може, я тебе?..

                «Я йшов, зараз по дорозі мене спіймали журналісти, давно не бачилися, — Прем'єр незвично широко, як вчив його американський радник Манафорт, посміхнувся та по-доброму примружив очі. Акредитовані у Кабміні журналісти могли б довго розповідати, які труднощі, страждання та синці від охорони чекають на того, хто «ловитиме» Віктора Януковича у невстановлений час у неузгодженому місці. — Я їм пообіцяв, що я дам відповідь на питання. Головне питання... вони мене тримали за рукав (?!), приємні були, такі цікаві жінки. Головне питання — як я ставлюся до недоторканності? Я вам дозволив торкнутися, ніяких питань немає, мені приємно було».

                Так глибоко в раниму душу Віктора Януковича не залазив ніхто — починаючи від пріснопам'ятних посиденьок із пресою у нього вдома. Але тоді була гітара, спогади про нелегку буремну молодість та споглядання на скромні предмети інтер'єру. Тут же — пам'ять доторків, тепло пальців, відчуття, емоції, непомірно глибокі, майже юнацькі переживання. Іншими словами, речі набагато інтимніші. «Пишемо, пишемо!» — почувся здавлений шепіт на «гальорці». Це тележурналісти командували операторам, аби не пропустити сенсацію державного масштабу.

                «Якщо можна було би цим (треба думати, недоторканністю. — Авт.) нагодувати людей, ми б з вами зробили все, щоби до нас торкалися цілодобово, — віртуозно запустивши хвилю інтересу до своїх слів, пан Янукович класично перейшов від особистого до політики. — Мене це вразило, що не хвилює сьогодні ситуація в економіці, в соціальній сфері, як забезпечити виконання тих завдань, які ми взяли, а хвилює недоторканність. Якщо це так, якщо це першочергове завдання — давайте ми його вирішимо, давайте ми зініціюємо!».

Не бійтеся, це привид Верховної Ради! Він добрий...

                Контрпропозиція Віктора Януковича до своїх візаві з майже сусідньої, але такої безмежно далекої вулиці Банкової виглядає так: оскільки є ще на землі українській депутати, які не склали своїх повноважень, вони, цілком теоретично, могли б зібратися і під куполом Верховної Ради скасувати власну недоторканність. Таким чином, вибити з-під ніг опозиції найбільший козир нинішнього дня і примусити їх терміново шукати новий креатив. Принаймні гроші на численні оранжеві бігборди із стиснутим кулаком були би викинуті на вітер однозначно. «Давайте звернемося до Президента і зробимо історичну подію, — Прем'єр чітко дав зрозуміти, кого у цій державі він звинувачуватиме, якщо не трапиться чудо, депутати не зберуться і не зроблять так, як Віктор Федорович цього нібито хотів би. — Давайте одностайно (?) проголосуємо про зняття недоторканності всіх посадовців, у тому числі Прем'єр-міністра, міністрів, до речі, й пільг. Ви згодні чи ні?».

                «Згодні! Так!! Звичайно!!!», — мов слухняні діти на новорічному ранку, коаліційні міністри гаряче підтримали ідею шефа. Найгучнішим виділявся, як водиться, бас віце-прем'єра Олександра Кузьмука. І тільки частина посадовців, відділених від ясних очей Прем'єра надійним заслоном телеоператорів та іншої преси, поводили себе більш природньо. Сказати, що вони повірили у перспективу втратити пільги і безпеку, значило би, м'яко кажучи, дещо погрішити проти істини.

                Перед законом мають стати рівними, за щирим бажанням Віктора Януковича, також члени уряду, судді. «Але я запитую — чому в 2005 році «помаранчові», які мали всю владу в руках, майже рік не скасовували недоторканність? Давайте ми використаємо їх ініціативу», — нарешті щиро зізнався Прем'єр у власних прагненнях.

                Блок Юлії Тимошенко на заяву коаліційного лідера відреагував миттєво, назвавши її звичайним піаром. «Чотири рази БЮТ намагався вирішити питання скасування депутатської недоторканності і ставив відповідний проект на голосування, — заявила ця політична сила. — Але жодного разу фракція Партії регіонів не дала за це рішення жодного голосу». А зараз, заявляє БЮТ, «Партія регіонів», не маючи власних ідей, копіює ініціативи опозиції — зняття імунітету, допомога при народженні дитини. БЮТ переконаний: Верховної Ради п'ятого скликання більше не існує. Все для фронту, все для перемоги, або Бабки на стіл, колеги!

                Учора наш шановний Віктор Федорович був веселим та життєрадісним, як ніколи. Нами помічено: чим кращий настрій у Прем'єра, тим швидше він заходить до зали. На останньому засіданні він побив власний рекорд пунктуальності, запізнившися усього на чотири хвилини. «Я бачу у вас посмішки на обличчях, вам, мабуть, подобається ця політична кампанія, яка розпочалася. Так чи ні? Подобається, так?», — він хіба що не просив присутніх стати у коло, підняти руки і танцювати до ранку. «Люди ставляться до тих гасел, які політики висувають, трішки з гумором і, безумовно, з великою недовірою. І це справедливо. Бо після виборів, як кажуть, коротка вже пам'ять і швидко забувають», — самокритично виступав Прем'єр: «покращенням життя вже сьогодні» у ці дні йому дорікають особливо активно.

                Перед виборами Прем'єр вирішив ще раз продемонструвати улюблений прийом електорату — важку, але справедливу руку. Він вимагає негайно відкликати з відпусток тих керівників державних підприємств та міністрів, які не виконують завдання із доходів бюджету. За два тижні літа згаяне доведеться надолужувати. «Хоч копійка до вересня не буде забезпечена дохідної частини бюджету, будуть прийняті найжорсткіші заходи, при всій повазі до вас», — сказане стосувалося насамперед Мінфіну та Мінекономіки. Втім шановних керівників цих відомств, панів Миколи Азарова та Анатолія Кінаха, на нараді чомусь не було. «Мабуть, на виїзді працюють із боржниками», — зробили припущення журналісти.

                Ще гірші кари від Прем'єра чекають на Миколу Яновича та Анатолія Кириловича, якщо ці добродії не візьмуть на олівець процес виплати заробітної плати чи пенсій — до 30 вересня включно. «Всі відповідальні працівники будуть звільнені напередодні виборів, щоби ви про це знали! — Віктор Янукович легко переходив від веселого до сумного. — Зберіть негайно наради, проаналізуйте ситуацію».

                Ще у кількох неназваних міністерствах Віктор Федорович виявив залишки фінансів на рахунках. У час, коли «Партія регіонів» проводить кампанію, такого неподобства бути, звичайно, не може. «До середини вересня, якщо залишки будуть на рахунках, вони будуть усі зняті, шановні колеги, щоби ваші колективи про це знали, що завдяки вашій недбалій роботі вони будуть без грошей», — гнівно глянув у зал наш Прем'єр і для переконливості злегка стукнув по ньому кулаком.

                Неполітичних рішень на вчорашньому Кабміні ухвалили небагато. Одне з таких — створення резерву ядерного палива та ядерних матеріалів. Їх буде зберігатися на складах України не багато не мало, а в обсязі річної потреби. Основне ядерне паливо — уран, — як відомо, у нашій державі переважно імпортне. Власних ресурсів вистачає заледве на третину.

* * *

                — Що це за такі «цікаві жінки» були з Януковичем? — жіноча частина журналістської тусовки, акредитованої у Кабміні, почувала себе ображеною, забутою, знехтуваною. І тому щиро прагнула встановити істину. — Соня була? У відпустці?!!

                 — Це домашня заготовка, — переконували ті, хто прийшов найраніше. — Сьогодні його точно ніхто не чіпав. Він же йшов через прес-центр, звідти усіх наших вигнали.

                — Вони дивні, чесне слово! Не могли хоча би когось пустити у зал, аби це правдоподібно виглядало.

                Зрештою, тележурналісти одного з каналів про ідею піар-групи Віктора Януковича з жінками, які тримали за рукав, знали ще напередодні засідання, у вівторок.

Наталія БОЯРСЬКА,
Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ.
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>