НОВИНИ ПЛЮС

15.08.2007

У Китаї обвалився міст

                22 людей загинули внаслідок обвалу мосту в провінції Хунань, що в центрі Китаю, доля ще 46 осіб нез'ясована, повідомляє агенція ІТАР-ТАКС. Пошуки зниклих під уламками мосту вчора ще тривали.

                Будівництво мосту щойно завершилося, і в понеділок робочі знімали риштування, щоб здати споруду в експлуатацію. Саме в цей час міст і обвалився.

Повені в Північній Кореї

                Імовірно, сотні людей загинули в Північній Кореї від катастрофічних повеней, спричинених зливами. Про це повідомили вчора південнокорейські ЗМІ з посиланням на урядові джерела, адже комуністична Північна Корея, як завжди, приховує інформацію про НП. Повені позбавили даху над головою понад 63 тисячі родин, головним чином на півдні країни. Частково чи повністю стихія знищила 30 тис. будинків. Потерпіла також столиця — Пхеньян. Зливи, які не вщухають з 7 серпня, зруйнували більш як 540 мостів, 70 секцій залізничних доріг, щонайменше 1100 автомобілів, лінії електропередач та зв'язку. За попередніми оцінками, матеріальні збитки та людські втрати є дуже великими.

Талібан звільнив двох заручниць

                Позавчора було звільнено двох заручниць iз тих 23 південнокорейських волонтерів, які три тижні тому потрапили в полон до талібів в афганській провінції Газні. Впродовж цього часу двох чоловіків-заручників викрадачі розстріляли. Двох звільнених позавчора жінок таліби залишили на тій же пустельній дорозі, де раніше було знайдено тіло одного з розстріляних заручників.

                Таліби надалі утримують 14 жінок та п'ятеро чоловіків . Речник Талібану Юсеф Ахмаді вимагає в обмін на цих корейців звільнити ув'язнених в афганських тюрмах талібів.

«Мозок Буша» у відставці

                Головний радник президента США Джорджа Буша Карл Роув подав у відставку і припиняє співпрацю з Білим домом наприкінці серпня. Це стане сильним ударом для президентської команди, адже Роува називали «мозком Буша» або «головним політичним архітектором Республіканської партії». Він співпрацював із Бушем-молодшим з 1993 року і був головним стратегом його виборчих кампаній 2000 та 2004 років.

                З одного боку, Роув своєю відставкою підтвердив вичерпаність політичного проекту, який пов'язаний з адміністрацією Буша. З іншого — він змушений був подати у відставку у зв'язку з причетністю до двох скандалів: суперечливого звільнення восьми федеральних прокурорів наприкінці минулого року, яке мало політичний підтекст і було розцінене як втручання Білого дому в діяльність незалежного судочинства, та так званої афери Клейм, розкриття агентки ЦРУ на знак помсти за антибушівську позицію її чоловіка.

Турецьке коло замкнулося

                Правляча в Туреччині Партія справедливості і розвитку вчора знову офіційно висунула міністра закордонних справ Абдуллу Гюла своїм кандидатом на президентських виборах. Парламент уже проголосував за проведення першого туру цих виборів у своїх стінах. Країна та парламент фактично повернулися до того кризового стану, який склався три місяці тому, коли військові та значна частина турецького суспільства, які виступають за збереження світського характеру держави, не допустили обрання поміркованого ісламіста Гюла президентом, а натомість були проведені дострокові парламентські вибори. Тепер усе повернулося до вихідної точки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>