Хресний хід і пиво

15.08.2007
Хресний хід і пиво

ПIтерськi рокери «ДДТ» у стилi православ’я. (Фото Укрінформ.)

                Минулої неділі на Співочому полі в Києві відзначали День хрещення Русі. Рок-концерт, як і обіцяв, розпочав вітальним словом митрополит Московського патріархату Володимир. Зважаючи на його вік, млявий виступ тільки збунтував публіку. Молодики кричали: «Давайте ДДТ!». Публіку чарували піснями рок-гурти ДДТ і «Брати Карамазови» а також грузинська джазова співачка Ніно Катамадзе. Атмосфера концерту була зовсім не такою, на яку сподівалася Міжнародна громадська організація «День хрещення Русі». Але хто його знає, що планували побачити організатори, запросивши рокерів відсвяткувати разом із Московським патріархатом 1019 років від Дня хрещення Русі. Звісно, атрибуту рок-музики — пива та інших алкогольних напоїв — на Співочому полі не продавали. Але через це кількість «щасливих» не зменшилася. І це зрозуміло. Хто ж це прийде «не у формі» на концерт ДДТ чи «Братів Карамазових»? Публіка поділилася навпіл. Одні приходили лише на ДДТ, інші — на грандіозний концерт. А тих, хто воістину святкував День хрещення Русі, можна було напевне перелічити на пальцях.

                Концерт почався ну не так щоб відразу о 18.00, а для розігріву публіки з годинним запізненням. Мабуть, дали час збігати в магазин за пивом. Першою на сцену вийшла відома грузинська джазова співачка Ніно Катамадзе та її група «Інсайт». Несподіванкою для всіх стало її вітання достатньо непоганою українською. Співала як завжди чисто і легко. Ніно Катамадзе після виступу сказала, що на сцені зрозуміла, чого від неї чекають. Але не змогла відразу переключитися на енергійне виконання.

                «Брати Карамазови» ідейно православні і регулярно відвідують Іонинський монастир, та по їхній творчості цього не скажеш.

                — Звісно, люди прийшли на Співоче поле заради концерту, а не найголовнішого релігійного свята. Але якщо рок-музика сприймається молоддю, тоді треба нею молодь привертати до віри. Ми поєднали нашу релігію — рок — і глибоку історію. Якщо батюшці вдалося хоча б одну людину навернути, то концерт не був марним. Зі сцени бачили масу людей з дітьми. Думаю, вони зрозуміли, про що йшлося, — каже Ігор Карамазов.

                До речі, гурт із травня працював над саунд-треком 20-серійного 3D-анімаційного фільму «Сказання про хрещення Русі» виробництва «Стар Медіа». Гітарист Михайло писав до нього музику. Поки люди затарювалися випивкою перед концертом, дехто встиг переглянути цей мультик. Загалом, непоганий. От тільки немає там України як спадкоємниці Київської Русі. «Є історичні факти, які ми намагалися передати, — кажуть «Брати Карамазови». — Ми спілкувалися з академіками, зверталися до першоджерел. Україна — це придумана держава. Її придумали комуністи. А Київська Русь — це всі слов'яни. Не було ніякого поділу між білорусами, росіянами та українцями», — вважають київські рокери.

                Хедлайнерами концерту були пітерські рокери ДДТ. Чому вони? Бо популярні серед андеграундної молоді, бо представники Росії, бо вони, врешті-решт, ДДТ! Один знайомий приперся на Співоче поле заради вокаліста гурту Юрія Шевчука. Він так щиросердно чекав його виступу, що з горя напився від кількагодинного сидіння на галявині і нічого не пам'ятає. А Юрій Шевчук хотів донести саме таким як він, що мета акції — «показати світу єдність православних церков». А ще підкреслити, що найкращим подарунком для друга є ікона. Миколу Чудотворця він подарував художнику Володимиру Дворнику, який у неділю святкував день народження. Як каже Юрій Шевчук, є концерти комерційні, а є духовні. «Хрещення Русі» належить саме до духовних. Тому про гонорар і йтися не могло.

* * *

                УПЦ МП приготувала до свята цілу програму. Надвечір 13 серпня, поки молодь «зростала у вірі» на концерті, близько 300 прихожан храмів МП пройшли хресним ходом від Києво-Печерської лаври до пам'ятника Володимира Хрестителя і до Дніпра, де священики освятили воду. А вчора на прес-конференції в УНІАН нардеп-«регіонал» 5-го скликання Василь Горбаль (один із найзаможніших мешканців столиці) повідомив про завершальний момент цьогорічного святкування хрещення Русі: на Дніпровській набережній неподалік від Лаври розпочнеться будівництво нового храму і комплексу купалень. Вони, за словами Горбаля, «стануть одним з улюблених культових місць у місті Києві, так само, як і пам'ятник засновникам Києва» (це, очевидно, про монумент Кию, Щеку, Хориву і сестрі їхній Либеді). «Після цього заходу ми активно сідаємо і розробляємо всі заходи проведення 1020-річчя, ювілейної дати хрещення Русі, розраховуючи на те, що це набуде інтернаціонального характеру», — підсумував нардеп-банкір.

                Усе ж трохи дивно, чому Київська церква не підготувала для своєї пастви свята? Адже традиції святкування Дня хрещення Києва як центру Києво-Руської держави у нашій столиці дуже давні. За переказом, кияни були охрещені 988 року за ініціативи Великого князя Володимира саме 14 серпня, на свято Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. Колись у Києві цього дня щороку відбувався традиційний велелюдний хресний хід від різних храмів до Дніпра. Оскiльки акту хрещення Москви чи Петербурга історією не зафіксовано, у столицях Росії такі святкування не практикувалися.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>