Поділилися по-братськи — сваритимуться по-ворожому?

15.08.2007
Поділилися по-братськи — сваритимуться по-ворожому?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

В окружкомах буде паритет

                Перша стадія формування окружних виборчих комісій минула досить спокійно. Як представники коаліції, так і опозиціонери матимуть своїх висуванців у ОВК. Учора Окружний адміністративний суд Києва визнав право «Нашої України» та Блоку Юлії Тимошенко формувати окружкоми. Феміда не задовольнила заяву Соцпартії про скасування постанов ЦВК, що дозволили фракціям Тимошенко та Кириленка делегувати своїх людей у склад комісій. Соціалісти стверджували, що «помаранчеві» не мають такого права, бо поскладали депутатські мандати, а їхні фракції фактично припинили існувати.

                Власне, потяг рушив іще напередодні. Центральна виборча комісія на засіданні в понеділок утворила 225 окружних комісій, до яких увійшли і представники «Нашої України», і «канонічного» БЮТу (під проводом Юлії Тимошенко, а не Миколи Замковенка, який очолив рештки фракції БЮТ у вже неповноважному парламенті). Згідно з законом, кожна комісія складатиметься із 18 чоловік. В ОВК буде по троє представників Партії регіонів, СПУ та КПУ, а від БЮТу і «Нашої України» — 4 або 5 (у залежності від того, парний номер округу чи непарний), повідомляє УНІАН. Виходить, що коаліції й опозиції дістанеться по дев'ять крісел. З одного боку, дотримано принципів політичної рівноваги: дев'ять на дев'ять. З іншого — кожна зі сторін зможе заблокувати рішення ОВК.

                За такий варіант постанови проголосували 14 членів ЦВК, а один утримався. Це Олександр Чупахін, квота Соцпартії. На його думку, подання від «Нашої України» та БЮТ були підписані вже не депутатами, а фізичними особами, тому не відповідають закону. Хоча, як свідчить учорашнє рішення суду, всі процедурні норми витримано.

                Утім СПУ може оскаржити вердикт у Вищому адміністративному суді. Представник Соцпартії сказав, що скарга буде. Ясно, соціалісти намагаються вхопитися за будь-які соломинки. Тільки це навряд чи врятує їх від політичної кончини...

Юлі — дулю

                Учора Окружний адміністративний суд міг винести ще одне важливе для виборів рішення. Він розглядав скаргу БЮТ на бездіяльність Центральної виборчої комісії, котра в ніч на суботу не змогла ані зареєструвати список тимошенківців, ані відмовити в реєстрації. Слухання почалися під вечір, коли це число «УМ» готувалося до друку.

                Вагання Центрвиборчкому пов'язані з тим, що слід вважати «місцем проживання» — конкретну адресу, чи адміністративну одиницю. Заступник керівника штабу БЮТу Петро Крупко переконаний у правоті і каже, що закон про вибори нардепів чітко розрізняє два поняття — «місце проживання» і «адресу житла». «ЦВК, правильно розуміючи закон, затвердила кілька документів, які необхідні для забезпечення виборчого процесу, — цитує Крупка агенція УНІАН. — Зокрема, у формі подання щодо кандидатур до окружних виборчих комісій зазначені місце проживання та адреса житла, як написано у законі. У формі подання про реєстрацію спостерігачів — також місце проживання та адреса житла. У формі витягу з протоколу міжпартійного з'їзду щодо висування кандидатів у депутати — лише місце проживання».

                БЮТівці вважать, що коаліційна більшість у ЦВК керувалася політичними мотивами, коли відмовилася голосувати за реєстрацію списку. Натомість самі члени Центрвиборчкому обурюються спробам дискредитувати комісію, а також виступають проти дій, які можуть зірвати дострокові вибори. Про це йдеться у заяві ЦВК, яку позавчора ухвалила більшість у вісім «коаліційних» голосів. У заяві відзначається, що слова Тимошенко на адресу членів ЦВК «розцінюються як грубий і неприхований тиск, спроба незаконного впливу на кожного з нас із метою домогтися прийняття незаконного рішення».

                Натомість на захист БЮТу вже особисто виступив Президент України. «Мені здається, що ми маємо проблему на порожньому місці», — заявив Віктор Ющенко на державній дачі «Зоря», де він проводив зустріч із президентом Литви Валдасом Адамкусом. Глава держави відзначив, що «це не місце для політичної конкуренції, на яке ми сьогодні повинні витрачати час і енергію». «Головне сьогодні мати чіткі політичні домовленості і діяти толерантно, відкрито, привселюдно, навіть політичним опонентам, і не здійснювати в такий спосіб дії, які б дискредитували до деякої міри демократичний передвиборчий процес», — цитує Віктора Ющенка «Інтерфакс-Україна».

На дільниці — добре, а вдома — найкраще

                Не складно помітити, що чи не кожний важливий виборчий крок потім оскаржується в суді. Подібна практика — звична для реалій української політики. Ставки звично високі, тож партії та блоки воюють за кожен клаптик виборчого поля. От і «Наша Україна» заявила про намір оскаржити постанову Центральної виборчої комісії, яка суттєво лібералізувала процедуру голосування на дому. ЦВК теж прийняла цю постанову позавчора.

                Якщо нічого не зміниться, то здійснити волевиявлення у власних покоях зможе кожен, хто напише відповідну заяву. Ясна річ, це може стати механізмом для фальсифікацій. Наприклад, недобросовісні члени комісій можуть власноруч написати десяток таких заяв і потім поставити «галочки» в бюлетенях замість тих осіб, від імені яких писалася заява. Бувало й таке.

                Член ЦВК Андрій Магера наполягав, аби дозвіл голосувати вдома видавався за наявності відповідних довідок про інвалідність та інших медичних документів, які засвідчують неможливість особи прийти на дільницю. Однак ця пропозиція не набрала достатню кількість голосів.

                «ЦВК не виконала положення закону про внесення змін до закону про вибори народних депутатів, — вважає «нашоукраїнець» Микола Оніщук. — Воно передбачало, що голосування на дому є винятковою формою волевиявлення громадян і стосується тих виборців, які за фізичним станом не можуть у день голосування особисто прийти на виборчі дільниці. Натомість рішення ЦВК дозволяє проводити голосування на дому, яке, як відомо, не є таємним. При чому — проводити без зазначення причин, чому саме людина голосує на дому».

 

«ПРО»

Борис Колесніков: «За трійню — сто тисяч»

                Учора Партія регіонів презентувала першу частину своєю виборчої програми — «Щаслива родина — успішна країна». Двоє лідерів ПР — Раїса Богатирьова та Борис Колеснiков — розповіли про те, над чим «регіонали» збираються працювати після виборів.

                За словами Богатирьової, однією з найбільших проблем в Україні є погана демографічна ситуація. Відтак треба підіймати разові виплати при народженні дитини, аби сім’ї більш охоче зважувалися на батьківство. Колеснiков розповів, що з 1 січня наступного року за первістка даватимуть майже 12 тисяч гривень, за другого — 25, а за третього — півсотні. Схоже, що політичні сили вступили в соціалістичне змагання: хто більше запропонує дитинці. «Регіонали» також обіцяють виплачувати щомісячну допомогу для дітей, поки вони не досягнуть повноліття. А коли стануть студентами — то матимуть іще й збільшені стипендії.

                На запитання ж, звідки Партія регіонів братиме кошти на масштабні соціальні виплати, Колесніков відповів: «Єдиним джерелом буде державний бюджет, який виросте на 30 мільярдів». За його словами, бюджет збільшиться «за рахунок основних джерел, якими є податок на прибуток, податок на додану вартість і податок з фізичних осіб».

 

«КОНТРА»

Юрій Луценко: «Масла вдвічі менше»

                Ніби на противагу презентації Партії регіонів, Юрій Луценко провів прес-конференцію під назвою «Рік при владі, або Покращення життя коли?». На ній було представлено книгу з однойменною назвою, котру випустив блок «Наша Україна — Народна самооборона».

                Юрій Луценко розкритикував політику уряду Віктора Януковича та Партії регіонів. «Гасло Януковича, що ріст зарплати має випереджати ріст цін — просто передвиборча брехня, — відзначив Луценко. — У червні 2007 року в порівнянні з червнем минулого року ціни на продукти харчування зросли на 13%... Усі заходи, які уряд намагався вживати — не більше як безвідповідальна показуха».

                Луценко порівняв роботу Кабінету Міністрів Януковича з урядами його попередників. «За правління «помаранчевих» урядів реальні доходи людей зростали більше, ніж на 20 %, — відзначив Луценко. — При уряді Януковича ці показники впали вдвічі. Нині вони становлять лише 12,1 %. За останній рік шар масла, який українець намащує на хліб щоранку, вдвічі потоншав».

                За словами Луценка, заборгованість із зарплати при уряді Януковича постійно росте, а зовнішній борг збільшився на 100 мільярдів гривень. «Це мільйонні проценти, які віддавати нам і нашим дітям», — зазначив перший номер списку «НУНС».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>