Кому вигiдно?

14.08.2007
Кому вигiдно?

Сотнi прихильникiв БЮТ протестують бiля ЦВК. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      У п'ятницю опівночі минув крайній термін, коли ЦВК, розглянувши документи Блоку Юлії Тимошенко, мала прийняти рішення: реєструвати список чи ні. Дискусія точилася навколо того, що БЮТівці вказали у списку місцем проживання населений пункт, а не повну поштову адресу. Члени ЦВК, призначені за квотою коаліції, пропонували відмовити в реєстрації всім кандидатам від БЮТ. Підстава — неналежним чином заповнені документи. У підсумку, коли діло дійшло до голосування, то «за» реєстрацію висловилися семеро членів комісії. Ще семеро утрималися. Іншими словами, ЦВК не прийняла жодного рішеня. Учора БЮТ звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність Центрвиборчкому.

      Ще в суботу Юлія Тимошенко скликала прес-конференцію. Вона сказала, що в 2006 році її блок подавав такі самісінькі списки до комісії, і жодних претензій не було. Крім того, додала Тимошенко, існує рішення Конституційного Суду, згідно з яким місце проживання визначається територіальною одиницею, а не конкретним приміщенням. Насамкінець, ще одним козирем БЮТу під час судової тяганини буде те, що голосування за реєстрацію списку блоку, як свідчить агенція «Інтерфакс», відбулося дві хвилини по півночі.

      «Безумовно, наш блок буде учасником виборчої кампанії, — зазначила Тимошенко, — але весь цей час, поки ми не будемо зареєстровані, ми не матимемо права проводити агітацію, виїжджати в регіони». На думку Тимошенко, частина членів ЦВК, яка представляє коаліцію, намагається «штучно ізолювати БЮТ від виборчого процесу». Наразі ж БЮТ почав контрнаступ на всіх фронтах: звернувся зі скаргами до європейської спільноти, зібрав під стінами ЦВК своїх прихильників (які в разі чого навіть погрожують перекривати дороги) і заручився підтримкою Президента України.

      Учора на прес-конференції заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук сказала, що глава держави закликає ЦВК повторно розглянути реєстрацію БЮТ, не чекаючи рішення суду. За її словами, реєстраційні документи блоку відповідають вимогам закону. «У законі про вибори немає чіткого визначення поняття «місця проживання», а це визначення міститься в законі про свободу пересування, на який посилається закон про вибори», — цитує Ставнійчук «Українська правда». Заступниця глави СП пояснила, що «місцем проживання», згідно iз законом, є адміністративно-територіальна одиниця, де особа живе не менше шести місяців на рік.

      БЮТ також одержав підтримку від блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Партнери тимошенкiвцiв по опозицiї звернулися до ЦВК із закликом зареєструвати БЮТ. І попередили, що за зловживання службовим становищем та порушення закону передбачена кримінальна відповідальність.

      Самі ж члени ЦВК, призначені за квотою коаліції, весь навколишній галас розцінюють «як грубий та неприхований тиск, спробу незаконного впливу на кожного з нас із метою добитися прийняття незаконного рішення». Акцію під стінами комісії вони назвали провокацією. «Так само ми змушені кваліфікувати й відверті погрози кримінальною відповідальністю, яка нібито «чекає на окремих членів Центральної виборчої комісії», — відзначають члени ЦВК. Вони також повідомляють, що всі інші сили правильно заповнили документи, зокрема й «НУ-НС», яка висловила підтримку БЮТ. Заяву підписало семеро членів ЦВК: Тетяна Лукаш, Тамара Астахова, Юрій Данилевський, Михайло Охендовський, Броніслав Райковський, Олександр Чупахін, Олександр Шелестов.

       Проблеми з реєстрацією БЮТ — перший гучний скандал виборчої кампанії, яка, до речі, вже триває два тижні. Опоненти вважають, що педалювання цієї теми вигідне якраз тимошенківцям. Наприклад, заступниця міністра Кабінету Міністрів Олена Лукаш радить шукати винуватців за принципом «не знаєш, хто — шукай, кому вигідно». «На питання, чому не можна виправити помилки в документах, суспільство відповіді, мабуть, не дочекається, — каже Лукаш. — Саме тому я можу припустити, що ця сила свідомо поставила ЦВК в умови, коли треба або заплющити очі на ігнорування норм закону однією з політичних сил, або стати суб'єктом нападок та додаткового піару для БЮТ». Тимошенківці звинувачення Лукаш відкидають. І кажуть, що вони, навпаки, поставлені в гірші умови, бо не можуть почати офіційну виборчу агітацію.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Центральна виборча комісія зареєструвала виборчий список блоку «Наша Україна — Народна самооборона» на засіданні в суботу. Посвідчення кандидатів отримають не всі. 47 «нашоукраїнцям» було відмовлено в реєстрації у зв'язку з тим, що вони не подали заяву про згоду балотуватися. ЦВК також зареєструвала представником НУ-НС у ЦВК із правом дорадчого голосу Романа Зварича.

      Того ж дня ЦВК зареєструвала списки Блоку Литвина та ВО «Свобода». Із 261 п'яти «литвинівцям» було відмовлено в реєстрації через неналежне оформлення документів, ще одного кандидата виключили у зв'язку з відсутністю заяви про згоду балотуватися. У «Свободи» статистика така: список налічував 407 осіб, 116 одержали відмову в реєстрації через помилки в документах, а ще 34 виключили через нестачу згоди йти на вибори, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>