Чорнобиль очікує на «Укриття»

11.08.2007
Чорнобиль очікує на «Укриття»

Той самий «саркофаг». (Фото Укрінформ.)

      Будівництво конфайменту (тобто «саркофага-2») четвертого енергоблока Чорнобильської АЕС має розпочатися у 2009 році. Відповідний документ підписали міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич і директор атомної безпеки ЄБРР Вінс Новак.

      Понад десять років Україна очікувала початку будівництва «саркофага», який має принаймні на деякий час позбавити мільйони людей страху перед новим вибухом на вже недіючій атомній електростанції. Ще у 1995 році наша держава підписала Меморандум із країнами «Великої вісімки» та Європейського Союзу і зобов'язалася натомість закрити ЧАЕС.

      Протягом років тема будівництва «Укриття» мала чимало поворотів. Здебільшого скандали виникали через корупцію і розкрадання коштів, виділених на зведення конфайменту. І не дивно, адже сума, необхідна для цього, коливалася в межах мільярда доларів. Урешті-решт, нещодавно Європейський банк реконструкції та розвитку визначив переможця тендеру, який у 2009 році розпочне будівництво. Ним став французький консорціум «Новарка». Контракт, згідно з яким ЄБРР профінансує будівництво на 490 мільйонів доларів, найімовірніше буде підписано у вересні. Наразі ЄБРР уже виділив нашій державі 300 мільйонів.

      «Півтора року буде проектування, і десь на початку 2009 року почнеться будівництво. На даний час на об'єкті «Укриття» вже йдуть роботи з підготовки відповідної інженерної інфраструктури», — повідомив днями заступник міністра з питань надзви- чайних ситуацій Володимир Холоша. Контракт передбачатиме півторарічний період на проектування і експертизу. Ще майже п'ять років триватиме будівництво. Проте чи не відбудеться збій цих планів, упевнено сказати сьогодні ніхто не береться.

      Значно раніше Асамблея донорів Чорнобильського фонду виділила мільярд доларів на будівництво так званої арки над четвертим енергоблоком. Проте гроші пішли не за призначенням. Подейкують, їх просто розікрали, а імена винних так ніхто не назвав і до сьогодні. Зокрема, джерело «УМ» на ЧАЕС на запитання, куди поділися гроші, відповіло досить просто: «А ви самі не здогадуєтеся?». Після кількарічного вибору фірми, яка будуватиме конфаймент, претендентів залишалося два: французька «Новарка» й американська «СН2М Хілл». Французи перемогли нібито завдяки нижчій ціні й стислішим термінам, в які пообіцяли вкластися з будівництвом «Укриття-2».

      Судячи з усього, перемовини були достатньо складними. До аспекту власне самих умов, на яких відбуватиметься зведення конфайменту, додалися ще й амбіції внутрішньополітичні. З «Новаркою» домовленості були досягнуті значно раніше. Проте генеральний директор Чорнобильської АЕС Ігор Грамоткін відтягнув будівництво «Укриття». Підтримав його і Президент Віктор Ющенко, який ще до розірвання співпраці заявив про можливість проведення повторного тендеру в разі невиконання французами всіх вимог української сторони. За нашими даними, українська сторона вимагала будувати «саркофаг» за класом «Торнадо». Це б означало додаткові гарантії безпеки об'єкта «Укриття». Наприклад, у випадку землетрусу запропонований «Новаркою» вид будівництва не витримав би сили струсiв і в чотири бали. Клас «Торнадо» ж спроможний зберегти цілісність комплексу і при дванадцяти. Мабуть, розумів це не лише глава держави, а і директор АЕС. Відтак відхилив пропозицію. Однак величезні кошти, виділені ЄБРР, очевидно, не залишили байдужими урядовців. Адже після рішення Грамоткіна не погодитися на французький варіант останній отримав порцію критики від віце-прем'єр-міністра Дмитра Табачника, який заявив, що директор перевищив свої службові повноваження.

      Відтак переговори перейшли на нову стадію і були нелегкими. Підтверджують це і в Державному комітеті ядерного регулювання України. «Домовленості проходили дуже напружено. Проте позиція нашої держави була правильною і поступовою, — розповіла «УМ» заступник голови Ольга Макаровська. — А поки ішов час, змінювалися і світові тенденції, від яких залежить будівництво. Приміром, ціна на метал. Тому щоразу доводилося обговорювати нові деталі».

      Будівництво конфайменту ще не означатиме, що ми перебуваємо в безпеці. Відбуватиметься воно у три етапи, і лише після того, як над старим «Укриттям» з’явиться нове, небезпечні паливні матеріали витягнуть і захоронять. На все це влада планує відвести сто років — саме через стільки часу зловісний реактор має зовсім зникнути з лиця землі. Проте і зараз ніхто не гарантує, що черговий грошовий транш нікуди не подінеться, а Україна, як і декілька років тому, й надалі житиме з бомбою уповільненої дії.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>