НОВИНИ ПЛЮС

10.08.2007

Куба бойкотуватиме чемпіонат світу з боксу?

      Збірна Куби з боксу, визнаний лідер цього жорсткого виду спорту, може бойкотувати чемпіонат світу, який відбудеться у Чикаго з 18 жовтня по 3 листопада, сповістила вчора агенція «Ассошіейтед пресс». Принаймні з такою погрозою виступив президент Куби Фідель Кастро. Його заява, цілком у стилі комуністичних «норм» «острова Свободи», вийшла друком лише в місцевих газетах. Можливу відмову від участі в чемпіонаті світу Кастро називає відповіддю на недавню втечу з Куби до США кількох здібних боксерів.

      Нагадаємо, що цей чемпіонат у США є своєрідним відбірковим майданчиком для участі в Олімпіаді-2008 у Пекіні. Утім Фідель Кастро запевнив, що «Куба не може пожертвувати своєю честю та ідеями заради олімпійського золота».

Австрія не видає Казахстану «опального зятя»

      Австрійський суд відхилив прохання Казахстану видати політичного опонента і колишнього зятя президента країни Нурсултана Назарбаєва — Рішата Алієва. Як повідомляє «Рейтер» із посиланням на прес-службу прокуратури Австрії, у Відні сумніваються, що судовий процес над Алієвим у Казахстані пройде прозоро і чесно. В Австрії ведуть власне слідство щодо можливого відмивання грошей Алієвим, котрий донедавна був амбасадором Казахстану в цій країні.

Пакистан готується до надзвичайного стану

      Президент Пакистану Первез Мушарраф учора на зустрічi з найближчими радниками та лідерами правлячої партії, обговорив можливість запровадження в країні надзвичайного стану, повідомив приватний пакистанський телеканал «Гео Ті-Ві» з посиланням на інформацію з урядових кіл. Пакистанська влада аргументує такий можливий крок небезпечною ситуацією в сусідніх з Афганістаном регіонах, а також тим, що Сполучені Штати наполягають, щоб Пакистан дозволив американцям провести в цих регіонах військову операцію для знищення баз «Аль-Каїда».

Лучано Паваротті шпиталізовано

      Оперна зірка Лучано Паваротті потрапив до лікарні із запаленням легень, передає італійська агенція ANSA. Світ хвилюється за здоров'я «золотого голосу», особливо ж з огляду на те, що минулоріч, за даними деяких видань, Паваротті пережив складну операцію з видалення злоякісної пухлини підшлункової залози. Утім родина славетного співака стверджує, що він почувається незле і навіть планує записати новий альбом духовної музики.

ООН збільшує свою присутність в Іраку

      Під тиском адміністрації США Генсек ООН Пан Кі  Мун пообіцяв збільшити присутність цієї міжнародної організації в Іраку. Уряд США розраховує на допомогу ООН у політичному розв'язанні іракської кризи. Головний політичний радник Пан Кі Муна — Б. Лінн Паско поінформував, що ООН планує збільшити кількість свого персоналу в Багдаді на майже 50 відсотків та збудувати новий офіс у Багдаді. На будівництво виділяється 130 млн. доларів.

      ООН відкликала багатьох своїх співробітників з Багдадa після бомбового замаху в серпні 2003 року, коли загинули 22 члени місії Об'єднаних Націй, серед яких спеціальний посланець Серджіо Вієрою де Мелло.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>