Надто «чорне» те «золото»

10.08.2007
Надто «чорне» те «золото»

Нiмеччинi дешевше iмпортувати вугiлля, нiж видобувати.

      Уряд Німеччини прийняв рішення про повну ліквідацію в країні вугільної промисловості, повідомляє «Німецька хвиля». Скорочення вуглевидобутку та кількості шахт проводитиметься поступово, починаючи з 2009 року; й остання копальня має бути виведена з експлуатації 2018 року. Субсидії звільненим шахтарям та кошти на їх перекваліфікацію впродовж наступного десятиріччя складуть 30 млрд. євро.

      Таким чином Німеччина, країна з найпотужнішою в Європі економікою, вирішила покінчити з 200-річною традицією вуглевидобутку. На цей час на восьми шахтах Німеччини працюють 33 тисячі працівників.

      «Велика і довга ера добігає кінця», — заявив міністр економіки Німеччини Міхаель Глос. — Шахти не мають майбутнього». Глос повідомив, що впродовж останніх десятиліть вугільна промисловість трималася лише на великих урядових субсидіях, загальна сума яких дотепер сягнула 160 млрд. євро. Дешеве закордонне «чорне золото» лише сприяє збільшенню витрат на експлуатацію шахт та субсидії. З восьми діючих шахт сім розташовані в землі Північний Рейн-Вестфалія і одна в Саарланді, поблизу кордону з Францією.

      Із загальної суми 30 млрд. євро на ліквідацію вуглевидобувної промисловості 21,6 млрд. євро виділять федеральний та земельні уряди, а решту буде отримано за рахунок приватизації закритих шахт та від енергетичної компанії RAG. Ця компанія зі штаб-квартирою в Ессені об'єднує під своїм крилом підприємства хімічної та енергетичної промисловості та компанії з торгівлі нерухомістю.

      Глава профспілки працівників вугільної, хімічної та енергетичної промисловості Губертус Шмольдт заявив, що рішення про закриття шахт «має історичне значення» та наголосив, що план ліквідації шахт і розміри компенсаційних коштів у майбутньому можуть бути переглянуті. Мається на увазі, що за надзвичайних енергетичних обставин ліквідація вугільної промисловості може бути призупинена.

      Урядове рішення ще повинен схвалити парламент, але це лише формальність, оскільки урядова коаліція має більшість в обох його палатах.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>