Своя нога до тіла ближче

09.08.2007
Своя нога до тіла ближче

Азаров замiнив Штойберу Януковича. (Фото Укрінформ.)

      Останні засідання українського уряду ігнорує уже не тільки Президент, а й... сам Прем'єр. Воно й не дивно: вибори, м'яко кажучи, на носі, перспективи для урядової коаліції — туманні. То ж коли, як не зараз, подумати про найцінніше, що є у цьому житті — власне здоров'я?

      Напередодні учорашнього засідання Кабміну, здавалося, жодні зірки не віщували побачити в центральному кріслі не вальяжного Віктора Януковича, а всього лише стрункий стан першого віце-прем'єра Миколи Азарова. Серед запрошених — основна частина не міністри, а непублічні заступники, причому не перші. Бійці із числа «першої команди», які вставали струнко, коли Микола Янович входив до зали, — переважно ті, що мають проблеми із своїм статусом у команді «регіоналів». Загальній зневірі піддався навіть місяцеликий міністр МНС Нестор Шуфрич, який щиро зізнався, що його передвиборча відпустка може плавно перерости в пошуки роботи.

 

Відпустіть ви його в Гімалаї!

      Окрім підлеглих та преси, Віктора Януковича мріяв побачити прем'єр німецької федеральної землі Баварія Едмунд Штойбер. О пів на десяту журналістський пул пана Штойбера невдоволено виходив із приміщення Кабміну під густий київський дощ. І членам уряду, і німецьким гостям в. о. Прем'єра Микола Азаров повідомив: — шеф завершує післяопераційну реабілітацію. Про те, у якій частині земної кулі проходить лікування і які саме процедури включає у себе курс оздоровлення, Микола Янович делікатно промовчав.

      «Мабуть, знову гайнув до Барселони», — будували здогадки журналісти, адже саме в цьому чарівному місті тамтешні ескулапи здійснили хірургічну операцію нашому Прем'єру. І, на жаль, потрапили пальцем у небо. Інформаційний сервер самого пана Януковича суттєво напустив туману, мовляв, реабілітація проходить «із використанням методів народної медицини». А для тих, хто вже почав уявляти собі славного донецького лицаря в оточенні бабусь-шептунок та інших ворожок, йшло просто дивовижне уточнення: «Віктор Янукович перебуває у гірській місцевості й щодня здійснює кілометрові піші переходи. Самопочуття Прем'єр-міністра добре».

      Більш вичерпна інформація, як і в старі добрі часи, надійшла до нас із-за кордону. Уряд республіки Алтай (Росія) заявив: «Янукович зупинився на одній із баз Чемальського району республіки. У його планах — ознайомитися з визначними пам'ятками і колоритом Гірського Алтаю і видами туристичних (?!) послуг». У переліку «лікувальних процедур» українського Прем'єр-міністра значилася навіть ... розмова з його алтайським колегою Олександром Бердниковим. На тему, як ви уже, мабуть, здогадалися, розвитку туризму... Власне кажучи, а чим ще варто цікавитися главі уряду напередодні виборів?

Виступає так званий Микол Азаров

      «Так звані апозиціанери маніпулюють цифрами, перекручують факти, це їх звiчайна практика», — доповідь, що її підготували Миколі Яновичу, просто аж рясніла цифрами про величні здобутки останнього Кабміну та мала на меті дати потужний «відлуп» Президенту Вікторові Ющенку, який напередодні піддав роботу виконавчої влади різкій критиці. Пан Азаров гнівно виблискував поглядом через скельця своїх окулярів, говорив гнівно, рішуче, незважаючи на всі застарілі догми буржуазної етики та правила ведення дискусії. Опозиції, як вважає Микола Янович, в Україні не існує, а із «так званими» чого церемонитися?! До нігтя їх, до нігтя!

      «Ми завжди з вєлікою повагою ставіліся до віступів і крітікі Презідєнта», — перший віце-прем'єр зробив довгу пазу, нервово стиснув ручку. Було зрозуміло, що в очах пана Азарова авторитет глави держави упав остаточно і безповоротно. А все чому? Бо Віктор Ющенко критикував уряд не просто так, а, виявляється, «узяв на озброєння стандартні прійоми так званої апазиції і відкрито разпочав виборчу кампанію». Втім виступ самого Миколи Азарова був не просто нашпигований передвиборчою риторикою, а окремими абзацами складався з неї.

      Сумує Микола Азаров за «вдосконаленням» тендерного законодавства, яке він так бурхливо розпочав. І тільки спільними зусиллями частини політиків та деяких представників влади державні мільярди вдалося врятувати від «вдосконалення» у кишенях перших осіб в уряді. Перший віце-прем'єр щиро вважає, що житлові тарифи бурхливо зростали аж ніяк не під час роботи уряду Януковича, а на зростання заробітної плати Кабмін нібито пішов цілком добровільно. Хоча ще зовсім недавно Віктор Федорович завзято торгувався за кожен відсоток такого підвищення, обгрунтовуючи його неможливість.

      «...Рівень зростання заборгованості із заробітної плати...» — несподівано обмовився пан Азаров. Старина Фрейд отримав ще одну підставу пишатися собою.

Винні рейки, а не Рудьковський

      Щоденні залізничні аварії в Україні — це трагедія, комедія і фарс в одному флаконі. Пасажири хрестяться, заходячи до вагонів, мешканці «приколійних» будинків піднімають голову на кожен підозрілий гуркіт і моляться, аби їм пощастило. Але статистика, якою ексклюзивно володіє вітчизняний уряд, показує, що українські поїзди уже наздоганяють японські. «Статистика — річ уперта і свідчить, що при значному зростанні обсягів перевезнь кількість аварій зменшується, і це при зношенні основних фондів!» — якби на засіданні Кабміну було заведено аплодувати, після цих слів Микола Янович зірвав би бурю овацій.

      Якщо тиждень тому в численних сходженнях iз рейок уряд готовий був звинувачувати нечисту силу, то вчора перший віце-прем'єр прозоро натякнув: винні шпали разом iз рейками. «Попри популістські гасла деяких псевдоопозиціонерів, аварії, наприклад, на залізниці, трапляються переважно внаслідок катастрофічної зношеності основних фондів, яка досягла 85 процентів, на превеликий жаль», — ця фраза Миколи Яновича своєю геніальністю перевищує усе почуте в урядовому будинку. Тобто міністр транспорту разом зi своїм керівництвом глибоко сумують із критичної ситуації у відомстві, але не мають ані найменшого бажання втручатися у процес природного розвалу — від часу, вітрів, холоду та спеки — українського колійного господарства. «Аварійність на транспорті залежить не від прізвища міністра, а від того, як держава опікується оновленням та модернізацією», — поставив три крапки Микола Азаров. Питання, хто ж саме в державі має опікуватися модернізацією, традиційно повисло у повітрі. Міністр транспорту — ні. Пан Рудьковський багато працює, йому не до таких дрібниць, як ремонт колії. Прем'єр-міністр розвиває туризм в Алтаї, його просимо не чіпати. Перший заступник Прем'єра також людина зайнята, таврує позором опозицію.

      Сам Микола Миколайович, якому перед початком засідання поставили делікатне запитання — «Чи не заважають йому невідкладні робочі проблеми піти у передвиборчу відпустку?», відреагував блискавично. «Єдина проблема — це реєстрація у ЦВК. Бо з легкої руки Президента в нас не працює не тільки секретаріат, а й Верховна Рада. Треба, щоб уряд працював, якщо ми хочемо забезпечити подальше економічне зростання». І як при такому глобальному мисленні думати про якісь перекинуті локомотиви? То ви ще не здали свій квиток на поїзд?

Крупа коштує у півтора раза дорожче? Кінах підрахував — вона подорожчала на 0,8 відсотка

      «Можна зробити висновки у контексті подальшої ситуації», — так чітко і доступно відповісти на будь-яке найскладніше запитання може тільки міністр економіки Анатолій Кінах. За його словами, вітчизняний АПК нині переживає хороші часи: значно зросла ціни на зерно, у тому числі на фураж. Анатолій Кирилович пообіцяв і надалі виділяти кошти постраждалим від посухи, не забуваючи про адресну допомогу конкретним господарствам. «Проблем із продовольчими ресурсами немає», — підсумував він, не пояснивши, для чого тоді ввели квотування експорту зернових.

      Споживчі товари в державі і надалі дорожчатимуть. За підрахунками акул Мінекономіки, на 7,5 відсотка щороку. Або на 0,8 — щомісяця. За сім місяців нинішнього року цифра зовсім не страшна — усього лише 5,6%. Причина такого явища, свято переконаний пан Кінах, — тільки політична. От не було би виборів...

      Натомість уряд потурбувався про захист споживача. У нетрях Кабміну дозріває законопроект, за яким генетично модифікованим продуктам нелегко доведеться продиратися на український прилавок. Хіба що через хабарі, оскільки відрізнити натуральний продукт від модифікованого вміє далеко не кожен фахівець.

      Особисто Анатолій Кирилович — проти ревальвації гривні та інших безчинств, які допускали «помаранчеві» (та особисто він, коли ще був «помаранчевим»). Допомога при народженні другої дитини, як і обіцяло керівництво, буде астрономічною. Про конкретні суми в руки окремо взятої матері Анатолій Кінах не сказав. Тільки натякнув, що держава готова витратити на благе діло мільярди гривень.

      А ціна на газ наступного року не зміниться більше як на десять відсотків — у межах інфляції. Різке подорожчання газу невигідне українській економіці, — зробив дивний висновок Анатолій Кiнах. Залишилося домогтися, аби інтереси української економіки стояли вище за прибутки російських та деяких наших олігархів.

Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ,
Валентина ЯРЕМКО.

 

ВIДПУСКНI

      Десятеро міністрів, шість віце-прем'єрів уряду Януковича та сам Прем'єр отримали призове місце в партійному списку «регіоналів».

      — То ви підете у відпустку на передвиборчий період, Несторе Івановичу? Як того вимагає чинне законодавство, — запитали у міністра МНС пана Шуфрича. — І як покинете міністерство? Адже ви останнім часом такий незамінний.

      — Мене дивує, чому пресу так цікавлять відпустки міністрів. Поцікавтеся краще, коли підуть відпочивати Ющенко, Балога, Іван Степанович Плющ.

      Інші керівники відомств відповіли в цьому ж дусі. Соціаліст Микола Рудьковський сказав, що на все — воля вища. Тобто, як скаже партія, так і буде. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко акцентував увагу на своїй законослухняності. До чиїх законів він прислухатиметься в буремні дні, пан Бойко скромно змовчав.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>