«Коса всередині»

07.08.2007
«Коса всередині»

Юлiя Тимошенко пiдспiвує Олександру Пономарьову. (Фото з сайту www.tymoshenko.com.ua.)

      Справедливості заради слід сказати, що напис на кашкетиках «Коса внутри» мав і український відповідник — «Коса всередині». І «всередині», і «внутри» стосувалося Юлиних прихильників, які зібрались — у неділю на з'їзд Блоку Тимошенко. Делегати віддавали перевагу більш стриманому креативу — білим футболкам із червоними серцями і написом «ВірЮ» (на спині було продовження — «Вірю в Україну»). Або, як варіант: «ДумаЮ» (про Україну) та «КохаЮ» (її ж). Зате технічно-допоміжна частина з'їзду відривалася по повній: дівчата нап'яли топіки «Хочу заміж за БЮТівця», хлопці — «Большие мальчики за Юлю». Цікаво, що в рекламі БЮТ досить гармонійно співіснували дві мови — наша «калинова» та чужа-нерідна, яку Тимошенко з трибуни партз'їзду пообіцяла до статусу державної  не допускати в жодному разі.

 

      Наприкінці з'їзду на голови партійців посипалися білі й червоні повітряні кульки. А спочатку сама Юлія Володимирівна з'явилася на сцені Українського дому в білій вишиванці та традиційному кораловому намисті. Туалет Тимошенко в стилі етно доповнювала стилізована під народну плахту спідниця бежевого кольору. У вишиванках була й Державна хорова капела імені Ревуцького, а також спеціально запрошені Ніна Матвієнко та Олександр Пономарьов. Останні виконали не просто гімни України (духовний і державний), а своєрідну відповідь Партії регіонів з їхньою попсовою Наталкою Могилевською.

      Покінчивши з антуражем та аксесуарами з'їзду, можна перейти й до його суті. Хоча перші були цікавішими з тієї простої причини, що головна інтрига будь-якого передвиборчого зібрання — список від партії чи блоку — у БЮТ лишився фактично незмінним з 17 квітня цього року. Вже тоді, після першого указу Президента про розпуск парламенту, «Батьківщина» задекларувала, що йтиме на вибори спільно з партією «Реформи і порядок» та Українською соціал-демократичною партією. Ця тріада БЮТ знайшла відображення й у першій десятці списку, яка з середини весни не зазнала жодних правок: Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Микола Томенко, Йосип Вінський, Андрій Шевченко, Віктор Пинзеник, Григорій Омельченко, Віталій Курило, Микола Петрук, Євген Корнійчук (при цьому Пинзеник та Корнійчук виступають, відповідно, як лідери ПРП та УСДП).

      І хоча тоді, 17 квітня, ще не наголошували, що «Батьківщині» при подібному злитті відходить 350 місць, а ПРП та УСДП — по 50, список істотних змін не зазнав. Дотримала Юлія Володимирівна і обіцянки відносно того, що депутати попереднього скликання залишаться при тих же порядкових номерах, що й у 2006 році. «Зрадників» це, ясна річ, не стосувалося. А решту — 103 незламних БЮТівців — на недільних зборах віншували при всьому чесному народі. Нардепи розпущеної Ради, що не спокусилися перебіжкою до інших фракцій, піднялися з місць під оплески зали. Добровільно від депутатства відмовився тільки Левко Лук'яненко, пославшись на свій поважний вік. Це, щоправда, сталось також навесні, проте позавчора Левку Григоровичу вручили орден «За віддане служіння Україні». Другий «примірник» започаткованої БЮТ нагороди дістався Вінському — за протистояння, слід думати, підступному Олександру Морозу.

      Поза списком та всілякими технологічними прийомами кожен з'їзд цікавий ще й програмою партії, а також промовою лідера. Цього разу Юлія Володимирівна говорила досить довго, істотно перетнувши межу у відведені їй 45 хвилин. Спіч Тимошенко був мішаниною з найрізноманітніших речей — почавши зі статистичних даних відносно того, скільки людей у світі страждає від безробіття та нестачі їжі, Юля перейшла до українських школярів, яким нічого не говорять імена Лесі Українки чи Михайла Коцюбинського. І тут же сама продемонструвала знання літератури, зазначивши, що «одним із шедеврів у нас вважається «Плач Ярославни», то ж я хочу вас запитати: скільки можна плакати?».

      Позаяк це питання залишилось без відповіді (лише прихильник лапідарності Олександр Турчинов виразно глянув на годинник), лідерка БЮТ перейшла до викладу нової програми блоку під назвою «Український прорив». Тимошенко згадала і власну філософію минулого сезону — ідею солідаризму, яка цього разу була потрактована як «курс на безперервне вдосконалення».

      Що ж до «Українського прориву», то прориватиметься БЮТ у 12 напрямах: конституційному, судово-правовому, інформаційному, антикорупційному, демографічному, iнтелек- туальному, транзитному, підприємницькому, енергетичному, інвестиційному, будівельному та аграрному.

      Особливу увагу привернув пункт плану Тимошенко, яким вона пропонує запровадити покарання у вигляді довічного ув'язнення для чиновників, спійманих на хабарі. (Комуністи, нагадаємо, почали активно виступати за повернення смертної кари. Схоже, що загальноприйнята передвиборча ліберальність цього року поступається чомусь змаганню за те, хто кого перестрашить).

      Що ж до демографічного прориву, то заклик до українок народжувати «активніше» імпонує Тимошенко так само, як і Партії регіонів, котра (в особі Януковича) пообіцяла породіллям грошову допомогу в розмірі 25 тисяч гривень за першу дитину і 50 тисяч — за третю (що є більшим порівняно з цифрами, запропонованими раніше БЮТ).

      Підтримавши Януковича в ідеї плодитись і розмножуватись, Тимошенко просто не могла не познущатися з «проффесора». Обіцяючи опозиції найширші права, лідерка БЮТ — як майбутня влада — заявила, що не боїться озброєної можливістю контролю опозиції. «Ми готові будь-якого Януковича з його сумарним інтелектом запустити проконтролювати нашу владу», — сказала Юля.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>