І чого по тих розвалинах ходити?!

01.08.2007
І чого по тих розвалинах ходити?!

Олександр Шлапак. (Фото Укрінформ.)

      Чиновники і громадськість очікували побачити нині у залі засідань урядового будинку двох Вікторів — Ющенка та Януковича. Планувалося, що глава держави дасть свою оцінку роботі виконавчої влади, можливо, зробить для годиться деякі зауваження, але неодмінно скаже щось про плани подальшої спільної роботи. Втім секретаріат Президента своє невдоволення міністрами продемонстрував значно яскравіше.

      Замість першої особи в державі усі зацікавлені сторони побачили першого заступника глави президентського секретаріату Олександра Шлапака. Причому, виступав він не в Кабміні, а у рідному прес-центрі — спеціально для преси. Тема зустрічі — оцінка соціально-економічної діяльності уряду в першій половині 2007 року.

      Загалом оточення Президента України макроекономічними показниками задоволене: приємно тішать око темпи зростання промислового виробництва, торгівлі. За цими показниками Україна випереджає не тільки стару Європу, а й країни СНД, які мають більший потенціал для розвитку і з більшою чи меншою ефективністю його реалізовують. Благо нашої держави — висока довіра людей до банківської системи. Це дозволяє уникати фінансових катаклізмів та здешевлювати кредити. Окреме «мерсі» прозвучало від Олександра Шлапака Кабміну Віктора Януковича за те, що той випестив олігарха Костянтина Жеваго. А той, як відомо, першим серед пострадянських бізнесменів розмістив свої акції на першому майданчику Лондонської біржі. Зрештою, й нинішні 7,9 відсотка зростання ВВП — це найвищий показник за останні сім років.

      Втім чим довше Олександр Віталійович розсипався у компліментах уряду, тим сильніше втискалися у м'які крісла прес-центру журналісти: за логікою, перелік звинувачень мав би також вражати. «Соціальна політика нинішнього уряду є непослідовною, з невизначеними параметрами», — перший заступник глави президентського секретаріату почав з головного. За його словами, соціальні стандарти у нинішньому році є удвічі нижчими, ніж торік. Але найголовніше, що штовхати уряд на кожен добрий крок доводиться силоміць — усі законопроекти, які роблять життя українців багатшим та веселішим, Кабмін подавав під тиском. «Це був тиск обставин або тиск Президента», — уточнив пан Шлапак. Найбільше, за його словами, заважає уряду Віктора Януковича дбати про народ — «індустріальна» філософія того ж таки уряду — мовляв, головне, це заводи і фабрики, а ви, шановні працівники, затягніть тугіше паски і сподівайтеся на краще! Якщо ж у бюджеті наступного року не буде враховано соціальні ініціативи Президента, натякнув Олександр Шлапак, то ситуація кардинальним чином не зміниться.

      Не квапиться український уряд захищати право власності, практично зірвана програма приватизації, знову з'явилося так зване «роздержавлення на замовлення» — коли продаж об'єктів обставляють величезною кількістю додаткових умов і тому продають значно дешевше, але своїм людям. Сумний приклад «Луганськтепловозу» — тому яскраве свідчення. «Має існувати стратегія приватизації галузей», — наголосив Олександр Шлапак.

      Дуже непокоїть підприємців, інвесторів регулярне втручання високих урядовців у роботу господарюючих суб'єктів. Адже таке втручання далеко не завжди має на меті агресивно допомогти у роботі та захистити від проблем. Практика неповернення ПДВ у «чужі руки» за часів роботи уряду Віктора Януковича уже стала притчею во язицех: податок зазвичай повертають наближеним до Кабміну бізнесменам. Щоби увійти до когорти наближених, треба або взяти на себе фінансування чиїхось партійно-особистих проблем, або просто допомогти високим чиновникам матеріально. Йдеться про схеми, які у просторіччі називають «відкатом». «Існують також територіальні принципи розподілу субвенцій: спочатку даємо гроші своїм, а потім — усім іншим», — нарiкає Олександр Віталійович.

      Принагідно уряду нагадали метушню із квотуванням та ліцензуванням експорту зерна, яке сильно вдарило по агропромисловому комплексі. «Український АПК останні роки жив несолодко, але нині цією галуззю уряд просто не займається», — каже пан Шлапак. Так, за останні півроку через вільні економічні зони та території пріоритетного розвитку завезли вдвічі більше, ніж торік імпортного м'яса. Прямі втрати України — понад 600 мільйонів доларів, поголів'я худоби знизилося на майже дев'ять відсотків, закупівельні ціни падають.

      Ще один прозорий месидж пролунав для соціалістів та інших комуністів, які активно пропагують продовження мораторію на продаж землі до 2015 року. «Жодного пролонгування мораторію не буде, Президент на це не піде», — заявив Олександр Шлапак.

      Втратив уряд зв'язок із дрібним та середнім бізнесом. Знову важко отримати дозволи та ліцензії на ведення підприємницької діяльності. «Президент скоротив кількість регулюючих документів на сорок відсотків, але нинішній уряд чомусь відновив статус-кво», — заявив перший заступник глави президентського секретаріату. Хаотично формуються гілки влади, останнім часом на світ з'явилося шість нових міністерств та відомств. «Ми побили світовий рекорд, — продовжує пан Шлапак. — Кількість заступників міністрів сягає восьми-дев'яти чоловік. При цьому один заступник обходиться бюджету у 200 тисяч гривень щороку».

      ...«На жаль, усі ініціативи Віктора Ющенка щодо роботи уряду ігноруються, — заявив Олександр Шлапак, відповідаючи на питання, чому глава держави відмовляється брати участь у підбитті підсумків останніх шести місяців. — Я сам сім чи вісім разів виступав за засіданнях Кабміну. Результат мізерний — до нас ніхто не прислухається. Що Президент хотів сказати про роботу уряду, він уже сказав своїми численними листами».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>