Додому до домни

01.08.2007
Додому до домни

На малiй батькiвщинi Януковича змусили звернути увагу на морг i бордюри. (Фото Укрiнформ.)

      Як тільки з'явилося повідомлення про робочий візит Прем'єр-міністра Віктора Януковича на Донеччину, почала поширюватися неофіційна версія справжньої причини приїзду. Подейкували, плануючи відвідини області у вівторок, персони з оточення глави уряду просто забули, що в цей день «Шахтар» стартує в Лізі чемпіонів матчем не в Донецьку, а в Єревані. А останнім часом керманич Кабміну приїздив сюди здебільшого на матчі гірників, аби посидіти у VІР-ложі донецького стадіону поруч із Рінатом Ахметовим.

      Утім футбол футболом, але у Віктора Януковича й без цього було чим займатися на Донеччині. З обласного центру Прем'єр помчав до рідного Єнакієвого, де пройшли його дитячі та юнацькі роки. Як і було передбачено програмою перебування, глава уряду насамперед поклав квіти до пам'ятника льотчику-космонавту, двічі Герою Радянського Союзу Георгію Береговому, якого вважає своїм старшим другом і наставником (космонавт «пiдписався» за ув'язненого Вітю). Тут же в скверику відбулося невимушене спілкування Януковича з земляками. Здравиці на знак вдячності за все зроблене Прем'єром для міста виголошували гуртом, поодинці і навіть у віршованій формі.

      Висловлюючи захват від результатів діяльності Кабміну Януковича, мешканці міста навперебій зверталися з усними та письмовими скаргами щодо різноманітних проблем, яких тут хоч греблю гати. Приміром, люди прохали посприяти появі в місті вуличного освітлення, оскільки в темряві є великий ризик, як і в роки юності Януковича, нарватися на грабіжників. Колишній вуличний зірвиголова, а нині Прем'єр пообіцяв допомогти, а декому зі старих знайомих навіть запропонував продовжити спілкування «за чаркою шампанського». Ошелешений щастям почаркувати із земляком, дядько довго допитувався, де відбуватиметься застілля, і нарешті від одного з керівників міста отримав колоритну відповідь: «Ну, там, де минулого разу погано було...»

      Після цього Віктор Янукович відвідав школу №4, де свого часу навчався, а затим відбув на Єнакієвський металургійний завод, де розпочинав свою трудову діяльність. На підприємстві глава уряду урочисто перерізав стрічку і взяв участь у мітингу з нагоди пуску доменної печі №5. Порівнюючи підприємство з тим, на якому колись працював слюсарем, Прем'єр-мінiстр відзначив його неабиякий розвиток і прогрес. А заодно і всієї держави: «Україна показала, що вона може розвиватися самостійно. Незважаючи на політичні конфлікти, інвестори вірять в Україну і не бояться вкладати сюди гроші».

      Зведення домни, що тривало з 2003 року, обійшлося в суму близько 140 мільйонів доларів, однак ці гроші варті того — доменна піч є однією з найсучасніших у країнах СНД і здатна давати понад мільйон тонн чавуну щороку.

      У рідному місті глава уряду звернув увагу навіть на проблеми міського моргу і закинув місцевій владі, що вона «побілила бордюри, і все!»

      На нараді з питань соціально-економічного розвитку Єнакієвого та базових галузей Янукович озвучив тезу про посилення співпраці його уряду з головами обласних держадміністрацій, яких призначає Президент. Ідеться про два спільні проекти Кабміну та ОДА. «По суті, цим ми замикаємо ланцюжок органів виконавчої влади, уряду й адміністрацій», — заінтригував Прем'єр, який ще не так давно хотів перебрати весь вплив на «губернаторів».

 

ДО РЕЧІ

      Кабінет Міністрів має намір створити такі умови, за яких неможливо буде анулювати результати дострокових виборів у Верховну Раду. Про це, за словами Віктора Януковича, йшлося на його зустрічі з Головою ВР Олександром Морозом у понеділок. «Треба створити такі умови, при яких неможливо анулювати результати позачергових виборів, щоб не було юридичних підстав скасувати результати, щоб не витрачали зайвих грошей... Підстави повинні бути законні, і результати голосування повинні бути зафіксовані, щоб у судах не можна було оскаржити вибори», — сказав Янукович у Єнакієвому.

      Прем'єр підкреслив, що жодних підстав для проведення дострокових виборів не було, «але загострення політичного протистояння заважає економічному розвиткові держави, життю наших громадян, тож у нас не було вибору».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>